Ahventartar

heinäkuu 5, 2012

Sain hallista ihania tuoreita ahvenfileitä viikonloppuna. Osa oli pakko paistaa voissa heti sellaisenaan ja syödä vihreän dippikastikkeen kanssa, mutta osaan kokeilin sokerisuolausta – en ole aiemmin syönyt tai tehnyt mitään raakakypsytettyä ahvenesta, mutta halusin kokeilla. Tuloksena selvisi, että ihan hyvää on tuoresuolattukin ahven. Vaikka graavaus on sinänsä metodina sama, kutsuisin tätä ruokaa ehkä ennemmin ahventartariksi kuin graaviahveneksi, koska suolatessa laitoin mukaan vain sokeria ja suolaa, ja sekoitin muut mausteet vasta suolattuun ahveneen, jonka pilkoin pieneksi hakkeeksi. Siitä en osaa sanoa, onko tartar nimenä tälle ruualle kovin oikeaoppinen, mutta enpä ole niin kovin oikeaoppinen itsekään 😉

Ainakin Kotilieden ohjeessa mainittiin sinappikastikkeesta tartarin kera, ja ehkä jossain muualla muistan nähneeni ohjeen, jossa kastike sekoitettiin itse tartar-massaan. Tykkäsin sinapin ajatuksesta, mutta en halunnut sen peittävän ahvenen omaa makua, joten tein kompromissin; ihan pikkuriikkisen sinappia, mutta se vähä hyväksi havaittua, vahvan Colmansin ja Turun makean, sinikorkkisen sinapin sekoitusta. Muut mausteet perinteisiä suomalaisia kesämakuja, tilliä ja valkopippuria. Ja saaristolaisleipää, se maistui ihan mahtavalta ahvenkasan (ja voin 😉 alla!

Ahventartar

Ohjeessa ei varsinaisia annosmääriä, riippuu ihan siitä, miten ja minkä kanssa tartaria käyttää. Itse laskin, että satsista sai päälliset neljälle leivälle.

200g tuoreita ahvenfileitä
n. 1 rkl karkeaa merisuolaa
n. 1 tl sokeria

1 tl sinappia (laitoin puolet Colmansia, puolet Turun sinikorkkista)
1/2 tl sokeria
1/2 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl rouhittua valkopippuria
1 tl öljyä
pieni nippu silputtua tilliä
(suolaa)

1. Pyyhkäise ahvenfileet talouspaperilla ja leikkaa fileen paksummasta päästä ruoto pois kapealla, pitkulaisella v-viillolla fileen keskeltä. Sekoita sokeri ja suola ja ripottele se fileille. Anna maustua muutama tunti.

2. Pyyhi irtonainen suola fileiden pinnalta ja silppua kala pieneksi hakkeeksi. Sekoita pienessä kipossa sinappi (tai sinapit), sokeri, etikka, valkopippuri ja tillisilppu. Lisää viimeisenä öljy, ja sekoita sinappikastike ahvenhakkeeseen. Anna maustua jääkaapissa vielä tovi, maista ennen tarjoilua, ja lisää suolaa tarvittaessa. Minun ahveneni olivat suolassa sen verran pitkään, ettei ruoka kaivannut enää ylimääräistä suolaa, mutta nopeammalle graavaajalle se voi olla tarpeen.

No Comments

Leave a Reply