Arki-illan kalakeitto

maaliskuu 22, 2012

Arkkupakastimesta toistaiseksi haaveillessa, meidän jääkaappipakastimen pakastinpuoli (tai pitäisi varmaan sanoa ”osa”, koska ei se mikään puolikas ole) on melko turvoksissa. Viime viikkoina olen ottanut projektiksi syödä vanhoja pakasteita mahdollisimman paljon pois, kyytiä ovat mm. saaneet pakastemarjat vispipuuron muodossa, sekä banaaninlehdet ihan muuten vaan.

Tällä kertaa oli pakasteseitin vuoro. En oikeastaan edes tykkää ko. tuotteesta, mutta aina välillä uskottelen itselleni, että saan siitä tehtyä jotain hyvää, ja että kannattaahan sitä nyt ostaa kun on niin edullistakin, ja kun valkoinen kala on tunnetusti korkeaproteiinista ja vähärasvaista. Ja sitten se paketti muhjuuntuu pakastimessa puoli vuotta.

Arkikalakeittoon sain kuitenkin vihdoin käytettyä tuon kalapalan, plus jääkaapin puolelta paljon muita jämiä, lanttua, perunaa, porkkanaa ja fenkolia. Oikeastaan fenkolinjämästä lähti koko ajatus tehdä kalakeittoa, ja mieli teki kirkasliemisen kalasopan kaltaisia yksinkertaisia makuja. Eikä soppa mitenkään pahaa ollut, oikein sopivaa arki-iltaan – ja huomioiden, että kaikki ainekset oli ostettu aiemmin muita tarkoituksia varten, ei se maksanutkaan mitään. Having said that, aivan varmasti tuoreesta kalasta ja omatekoisesta kalaliemestä olisi saanut paremman lopputuloksen. Toivottavasti joku muistuttaa minua jatkossa siinä pakastealtaan kohdalla, etten ostaisi sitä puristemallista pakasteseitiä, vaikka kuinka keksisin sille käyttötarkoituksia kaupassa… 😉

Arki-illan kalakeitto

300-400g pakasteseitiä (tai ruodotonta tuoretta kalaa)
3 suurehkoa, kiinteää perunaa
1 porkkana
1 iso sipuli
pala lanttua
n. puolikas fenkoli
1 l kalalientä (minulla ihan vain kuutiosta)
muutama kokonainen maustepippuri
sitruunapippuria
silputtua tilliä tai ruohosipulia
(suolaa)

1. Ota pakastekala sulamaan huoneenlämpöön n. 30 min ennen muun ruuanlaiton aloitusta. Kun pala on sulanut juuri ja juuri leikattavaksi, paloittele se suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Jos käytät tuoretta kalaa, sulatusta ei tietenkään tarvita. Mausta sitruunapippurilla ja halutessasi suolalla.

2. Kiehauta kalaliemi maustepippureiden kanssa. Liemen kuumetessa kuori ja pilko perunat, sipuli, lanttu ja porkkana. Lisää liemeen. Anna poreilla hiljalleen n. 10 min.

3. Pilko fenkoli ja lisää se sekä kalapalat kattilaan. Anna poreilla vielä viitisen minuuttia, tai kunnes kalat alkavat olla kypsät. Ripottele keiton pinnalle silputtua ruohosipulia tai tilliä.

No Comments

Leave a Reply