Avokado-lohisalaatti

syyskuu 30, 2014

Lomaruokailuista jäi lievästi sanoen täysi olo, mökkioloissa syötiin aika raskaasti ulkoilupäivien päälle ja muutenkin mentiiin tekeminen edellä niin, että ruoka oli aina jotain nopeaa, helppoa ja aivotonta, kuten jauheliha-makaroonimössöä. Suklaatakin saattoi upota ihan muutama patukka. Ulkoruokintaa harrastettiin sen verran, että matkan kulinaarinen tavoite oli käydä muutaman kilometrin päässä olevalla, sympaattisen näköisellä grillillä. Ja käytiinkin, hyvin maistui.

Toki välillä syötiin hyvinkin ja nautittiin esimerkiksi paikan päältä saaduista marjoista, sienistä ja linnuista, mutta joka tapauksessa, kotiin tullessa mieli teki taas vähän keveämpiä, raikkaita makuja. Ja paljon kasviksia. Siinä hengessä tein avokado-lohisalaatin, tuoreeltaan savustettua kalaa, limettiä, chiliä ja paljon kaikkea ihanaa vihreää. Kastikkeen olisi voinut tehdä erikseenkin, mutta halusin käyttää osan salaatista uuniperunan täytteenä, joten sekoitin kastikeaineet suoraan kalaan ja kasviksiin. Käytin tällä kertaa jugurttia, jotta kokonaisuus pysyisi kevyen raikkaana, ja se toimikin hyvin. Sitä tosin lorahti vähän liikaa, joten ohjeeseen olen pienentänyt määrää. Sekoittamisessa kannattaa olla varovainen, jottei käy niin kuin minulle ja kala muhjaannu liikaa. Tai ei muhjussa sinänsä ole vikaa, mutta olisin halunnut ennemmin paloja kuin tahnaa. Maussa ei silti ollut moittimista, varsinkin tuoreet jalapenot koukuttivat ottamaan lisää pariinkin otteeseen.

Avokado-lohisalaatti

2 kypsää avokadoa
400-500g savulohifileetä
1/2 kurkku
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
pieni nippu korianteria
1 tuore jalapeno tai muu tulisehko, vihreä chilipalko
n. 1dl maustamatonta jugurttia (minä käytin turkkilaista jugurttia, jossa on 10% rasvaa)
1 limetin mehu
pari hyppysellistä suolaa
pari rouhaisua mustapippuria

1. Kuutioi salaattikulhoon avokado, sipuli ja kurkku. Purista mukaan valkosipulinkynsi ja silppua korianterinlehdet sekaan. Hienonna vielä sekaan jalapeno (mieluiten hanskat kädessä) ja rääpi kala kulhoon mahdollisimman isoina paloina, se hajoaa joka tapauksessa sekoitettaessa.

2. Lisää limetin mehu, jugurtti, suola ja pippuri (voit myös ensin sekoittaa kastikeaineet keskenään ja notkistaa jugurttia hieman sillä tavoin).  Kääntele varovasti sekaisin ja anna vetäytyä vähän aikaa ennen tarjoilua.

No Comments

Leave a Reply