Beef jerky

helmikuu 3, 2012

Aina välillä meillä toimii ruokatehdas ajatuksella ”jotain helppoa evästä koko viikoksi”. Silloin tehdään valtava kasa jotain tiettyä ruokalajia, jota sitten jaetaan pakasterasioihin melkein koko viikon edestä.

Beef jerkyä eli naudan kuivalihaa on alun perin tullut kokeilluksi joku tämmöinen juttu mielessä, ajatuksena saada siitä jatkuvasti saatavilla olevaa, hetivalmista välipalaa järsittäväksi. Nyt sitä tuli tehtyä ihan muuten vaan, kun pakkasessa oli puolen kilon pala aiemmin tarjouksesta ostettua, ei-niin-kovin-laadukasta naudan ulkofilettä. Olin kirjakaupassa keittokirjoja selaillessa (juu, ihan ostoaikeissa tietysti 😉 törmännyt thai-salaattireseptiin, johon käytettiin naudan kuivalihaa ja suunnittelin vähän käyttäväni jerkyä johonkin sentyyppiseen, mutta toisin kävi, jerky hävisi sellaisenaan ahneen emännän ja isännän vatsoja täyttämään. Seisojallekin olisi maistunut 🙂

Beef jerky

500g pala naudan paistia tai paahtopaistia (minulla oli ulkofile, mutta paistit ajavat täysin saman asian yleensä vähän edullisemmin)

pitkiä varrastikkuja ripustukseen

Marinadiin:

3 rkl soijaa
3 rkl worcestershire-kastiketta
1 tl tabascoa
jauhettua cayennepippuria
valkosipulirouhetta tai lastuja
mustapippuria
ripaus suolaa
3 rkl pähkinä- tai muuta miedonmakuista öljyä

Rouhi valkosipulirouheesta hienompaa jauhetta. Voit käyttää myös valkosipulipulveria, mutta rouheesta tai lastuista saat voimakkaamman maun. Sekoita öljyä lukuunottamatta marinadiainekset kulhossa, ja sekoita öljy lopuksi mukaan.

Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi suikaleiksi. Suikaleiden ei tarvitse olla aivan paperinohuita, joten ei ole niin justiinsa, onko liha kohmeista vai sulaa. Sekoita lihasuikaleet marinadiin ja anna maustua vähintään tunti. Lihan maustuessa laita varrastikut veteen likoamaan.

Laita uuni lämpiämään n. 100:n asteeseen. Uunin lämmetessä pujota lihasuikaleet toisesta päästään varrastikkuihin muutaman sentin välein roikkumaan. Ripusta lihatikut poikittaissunntaisesti uuniritilän päälle niin, etteivät ne osu uunin pohjaan. Anna kuivua n. 8 tuntia tai esim. yön yli. Uunin pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperilla päällystetty pelti suojaksi, koska lihoista valuu marinadia, joka kärähtää tiukasti uunin pohjalle, jos sinne pääsee.

3 Comments

 • Reply Hiidenuhma helmikuu 4, 2012 at 9:33 am

  Vaikuttaa todella herkullisilta! Miksi käytetään puisia vartaita, eikä lihoja laiteta suoraan ritilästä roikkumaan?

 • Reply Heidi helmikuu 5, 2012 at 3:09 pm

  Hyvä kysymys. Taitaa olla niitä asioita, jotka on aluksi tehty jollain tavalla sen kummemmin metodia miettimättä, ja sitten tapa on vaan jäänyt elämään 🙂 On vartaiden käytössä tietysti se etu, että lihan voi lävistää niihin roikkumaan (päistään suljetulla ritilällä se ei onnistuisi), eli ei pääse vahingossakaan putoamaan uunin pohjalle kuivumisen aikana. Täytyykin joskus verrata, miten menisi suoraan ritilän päälle taittamalla.

 • Reply Tommi Mansikka maaliskuu 18, 2013 at 12:59 pm

  Syy miksi vartaita käytetään on se, että vartaat eivät lämpene samalla tavalla kuin ritilä. Tosin tämä eroon hyvin pieni ja on enemmän eduksi on otetaan pois uunits.

  Toinen syy on tikut voi heittää pois ja eivät sotke ritilää.

 • Leave a Reply