Chili-omenachutney

kesäkuu 3, 2012

Vastoin suunnitelmia en selviytynytkään eilen ruokabloggaajien piknikille, mutta hellan ääreen raahauduin kuitenkin edes vähäksi aikaa. Ei nimittäin vaadittu kovia ponnistuksia huomata, että vaikka hävikkikuukausi loppui, potentiaalista hävikkiä kasvaa edelleen jääkaapin lokeroissa. Kaivoin esiin muutaman omenan, jotka näyttivät ihan syötäviltä, mutta pussien kyljestä selvisivät karut ostopäivämäärät: omput oli ostettu helmi- ja maaliskuussa!

Kieltäydyin ajattelemasta, mitä kaikkia omenoihin on laitettu jos ne kolme-neljä kuukautta ostopäivämäärän jälkeen edelleen odottavat nahistumattomana syöjäänsä, mutta raakana en kuitenkaan halunnut laittaa niitä lautaselleni. Sen sijaan keittelin niistä tulisen chutneyn, jonka arvelin sopivan ainakin pulled porkin kanssa, tai miksei juustojenkin kylkiäisenä.

Terminologiasta vielä, hillo tai hilloke (mikä ero niillä muuten on?) olisi saattanut olla ihan käypä nimike, mutta tuntui jotenkin hassulta kun mukaan meni sipulia, etikkaa ja chiliäkin. Eksoottisemmat nimikkeet chutney ja relissi pitikin sitten googlata niiden eron selvittämiseksi – google viisauksissaan kertoi yhdessä lähteessä, ettei oikeastaan näille ole mitään virallista määritelmää, jolla eron tekisi, ja toisessa lähteessä taas, että chutney on yleensä pääosin hedelmäpohjainen kun taas relississä on usein vihanneksia. Chutneyllä mentiin siis, ja tukahdutettiin sisäisen viisastelijan loput kysymykset hillonimikkeiden hierarkiasta 😉 Toivottavasti en menetä yöuniani.

Chili-omenachutney

3 omenaa
1 sipuli
1 dl sokeria
2-3 rkl valko- tai omenaviinietikkaa
2-3 rkl jaloviinaa
1 pieni punainen chilipalko
2 dl vettä
ripaus suolaa

Hienonna sipuli ja chili ja raasta omenat. Sekoita kattilassa kaikki ainekset ja anna kiehahtaa. Pienennä lämpöä ja anna keittyä kokoon n. 20 min välillä sekoitellen. Jos vettä näyttää olevan liikaa (niin kuin minulla oli, pienensin määrää ohjeeseen), valuta sitä varovasti pois, jottei chutneysta tule liian löysää. Purkita valmis chutney puhtaaseen lasipurkkiin.

No Comments

Leave a Reply