Clafoutis mustikoista laskiaispannariksi

helmikuu 14, 2015

Huomenna on laskiaissunnuntai, mutta meillä sitä vietetään jo vähän etunojaisesti. Pulkkamäkeen emme ole kyllä päässeet, saa nähdä, riittääkö tämänpäiväisen sateen jälkeen etelässä edes lunta pulkkailuun. Joka tapauksessa, herkkuani hernesoppaa tein jo eilen, tänään puolestaan paistettiin pannaria sopan kaveriksi. Googlasin vähän erilaisia pannariohjeita perinteisen ja ahvenanmaalaisen version vaihteluksi ja päädyin clafoutikseen. Clafoutis on ranskalainen, perinteisesti kirsikoista tehtävä jälkkäri, mutta minä tein mustikkaisen version. Jälkkäri ei kauas putoa meikäläisestä pannukakusta.

Ohjeen otin BBC Good Foodista, josta luin samalla, että vain kirsikoista tehtävä pannari on clafoutis, muilla marjoilla kyseessä on oikeastaan flaugnarde. Ettäs tiedätte. Manteleita ei kotona tällä kertaa ollut ja joku oli popsinut taas kaikki pähkinät, joten käytin taikinaan pelkkää vehnäjauhoa, jota laitoin hiukan alkuperäisohjetta isomman määrän. Marjoja ja mausteita muokkasin hieman myös. Hyvin toimi näinkin, vaikka hieman jäin miettimään, oliko ohjeessa kaikki määrät ihan kohdillaan; minä käytin esim. marjoja vain n. 250g ja niitä oli silti todella paljon taikinamäärään nähden, kuten kuvasta näkyy – eli lopputulos ei ollut niin kovin clafoutismainen. Alkuperäisohjeessa olisi marjoja ollut vielä 150g lisää. Aika moni olikin ohjeeseen kommentoinut, ettei annettu paistoaika riittänyt, minkä arvelen johtuneen marjojen suuresta määrästä. Ihan älyttömän hyvää siitä silti tuli, eli makua eivät marjat pilanneet mitenkään, vaikkeivät ne tehneet ulkonäölle palveluksia. Jos marjamäärää vähentäisi, vähentäisin myös sokeria, nyt pannari oli makeahko mutta se ei haitannut, kun raikkaita mustikoita oli mukana niin paljon. Pannarin jo tehtyäni muistin, että Luimupupulla olen myös nähnyt ihanankuuloisen, mustikkaisen clafoutis-pannarihybridin ohjeen, linkkasin senkin tähän.

Mustikkaclafoutis (halkaisijaltaan 23 cm, korkealaitainen vuoallinen)

n. 250g mustikoita tai muita marjoja
voita tai öljyä vuoan voiteluun

70g vehnäjauhoja
100g sokeria
2 munaa
2 munankeltuaista
2,5 dl kuohukermaa
ripaus vaniljajauhetta
ripaus kardemummaa
ripaus suolaa

1. Voitele vuoka (huom. irtopohjavuoka ei käy) ja kaada marjat pohjalle. Surauta taikinan ainekset esim. tehosekoittimessa tasaiseksi (minä käytin sähkövatkainta, koska manteleita tai muuta rikottavaa ei ollut) ja kaada taikina marjojen päälle. Paista 190-asteisessa uunissa n. 35-40 min, kunnes pannari on pinnaltaan kauniin kullanruskea.

4 Comments

 • Reply luimupupu helmikuu 14, 2015 at 12:37 pm

  Mmmm, mustikkapannaria. Meilläkin laitetaan usein paljon marjoja, suunnilleen pohja peittoon.

 • Reply Mama Gastro helmikuu 14, 2015 at 8:14 pm

  Nam! Joo, taitaa meillä pulkka mennä kellariin kohta.. Clafoutis on kyllä hyvä, ja varmasti ihana just talvisen ulkoilupäivän jälkeen:)

 • Reply Heidi - Kärähtäneet helmikuu 15, 2015 at 7:32 am

  Mustikat eivät koskaan ole väärin 🙂 Vaikka alkuperäisohjeeseen niitä tuli niin paljon, että taikina olisi hävinnyt varmasti kokonaan näkyvistä, jos olisin sen mukaan tehnyt.

 • Reply Heidi - Kärähtäneet helmikuu 15, 2015 at 7:35 am

  Sama täällä pulkan suhteen, vaikka toisaalta odotan (pelkään), että talvi tekee vielä comebackin… Onneksi lumen puute ei estä pannarinsyöntiä!

 • Leave a Reply