Ei kaunista mutta aika hyvää: fenkoli-kuohuviinirisotto

huhtikuu 26, 2013

Taannoin arki-iltana koitin nälkäisenä ja väsyneenä kuumeisesti kaivella jotain syötävää kaappien uumenista – olin varannut ruuaksi pienen palan lohta sekä parsaa, mutta jotenkin mieli teki saada lautaselle vähän enemmänkin. Löytämäni risottoriisi, parmesan ja kuohuviini suuntasivat ajatukseni risottoon, ja jääkaapista löytynyt fenkoli vahvisti suunnitelman – fenkolirisottoa!

Hyvää tuli, vaikkei erityisen kaunista. Ja vaikka arkiruuaksi väkertämistä vähän olikin, ei se jälkikäteen harmittanut 🙂

Fenkolirisotto (kahdelle)

1,5 dl arborio-riisiä
1 sipuli silputtuna
1 fenkoli pieneksi silputtuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 lasillinen kuohuviiniä

8dl kala-, kana- tai kasvislientä
oliiviöljyä
voita
suolaa
mustapippuria

50g tuoretta, raastettua parmesaania

1. Pilko fenkoli, sipuli, ja valkosipuli. Raasta juusto. Mittaa loput aineet valmiiksi ja etsi tarvitsemasi välineet suurin piirtein käden ulottuville.

2. Kuullota fenkolikuutiot erillisessä pannussa tilkassa öljyä ja jätä syrjään odottamaan.

3. Kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa oliiviöljyssä, älä ruskista. Lisää risottoriisi ja kuullota pannulla käännellen pari minuuttia, kunnes riisinjyvät muuttuvat reunoiltaan hieman läpikuultaviksi. Älä anna ruskistua. Lisää kuohuviini, jatka sekoittelua ja anna kiehahtaa. Laske lämpöä hieman ja jatka sekoittelua vielä pari minuuttia, kunnes viini alkaa olla suurimmaksi osaksi imeytynyt riisiin. Lisää puolet fenkolista.

4. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja jatka sekoittelua. Lämpö saa olla matalahko, jotta liemi imeytyisi riisiin eikä haihtuisi (jolloin riisit pääsevät kypsymään liikaa pinnalta mutta jäävät keskeltä raa’aksi). Lisää uusi liemikauhallinen aina muutaman minuutin välein, kun edellinen kauhallinen alkaa olla imeytynyt risottoon. Viimeiset kauhalliset kannattaa jättää vähän pienemmiksi ja lisätä mieluummin vähän nestettä usein, kuin kerralla liikaa, jolloin risotto voi jäädä liiankin löysäksi. Tässä vaiheessa ei kannata kiirehtiä.

5. Sekoita lopuksi mukaan loput fenkolista, parmesanraaste ja pari voinokaretta. Mausta suolalla ja mustapippurilla, ja testaa maku vielä kerran.

4 Comments

 • Reply Campasimpukka huhtikuu 26, 2013 at 9:19 pm

  Vastikään tulin oppineeksi, että risoton liemen tulee olla kiehuvan kuumaa, kun sitä lisätään kauhallinen kerrallaan. Näin risotto kypsyy tasaisesti koko ajan. En ole tainnut älytä niin tehdä, vaan olen vain kiehauttanut liemen ja sitten antanut sen olla kattilassa ja onhan se siinä jäähtynyt pikkuhiljaa.

 • Reply Heidi - Kärähtäneet huhtikuu 28, 2013 at 5:56 am

  Mulle tuli sama neuvo vastaan aika hiljattain, olisko ollut masterchefissä maininta..? Tein tällä kertaa niin, että kiehautin liemen mutta jätin sen jälkeen levyn päälle niin, ettei päässyt juuri jäähtymään. Itse risottokattilan pidin kuitenkin varovaisella tulella, ettei liemi haihtuisi sieltä omia aikojaan ennen, kun se imeytyy riisiin. Toki edelleen pitäisi maistaa varmaan jonkun toisen tekemää risottoa joskus, niin tietäisi, onnistuuko se yhtään sinne päinkään 😀

 • Reply Chef Jones toukokuu 1, 2013 at 8:21 pm

  Oi,risotto maistuu aina,nami,nami. Viini ja fenkoli on kyl oiva yhdistelmä kalalle.

 • Reply Heidi - Kärähtäneet toukokuu 2, 2013 at 11:09 am

  Juuri näin, risotto on hyvä ruokavalinta oikeastaan ihan aina 🙂

 • Leave a Reply