Fasaanipaisti sienirisoton kera

helmikuu 17, 2013

Se tunne, kun on juuri hakenut pitkäripaisesta pullon rieslingiä ja kuulee oman äänensä sanovan marketissa miehelleen: ”haluatko risottoa fasaanin vai jonkun muun kanssa?” Ilmeisesti isäntä teki saman havainnon, koska tuijotimme hetken toisiamme kauhunsekaisin tuntein ja purskahdimme sitten nauruun; apua, kuinka keskiluokkaisilta ja aikuisilta kuulostimmekaan! Vaikka monessa asiassa olemmekin lipsahtaneet ihan sujuvasti aikuisuuden puolelle, niin ilmeisesti emme vieläkään ole valmiit nielemään sitä ihan purematta. Onneksi meistä löytyy riittävästi sekä lapsellisia että himpun verran kylähulluja piirteitä identiteettikriisin lääkitsemiseen 😀

Tänään teimme siis pakastimesta kaivettua, muutama viikko sitten pyydettyä fasaania. Olin suunnitellut kyniväni eläimen, mutta vähäisellä riistankäsittelykokemuksellani linnun nahka repesi reilusti hetii kömpelön kynimisyritykseni alkajaisiksi, joten muutin lennosta suunnitelman kynimisestä nylkemiseksi. Nahan poisto olikin huomattavasti helpompaa (ja siistimpää), mutta kuivahko fasaani vaati sitten jotain muuta mehevöittäjää, joten peittelin sen pekonilla ennen uuniin menoa. Ja tarkennettakoon vielä, että kynimis/nylkemisoperaatio tehtiin ennen pakastusta, eli pakastimesta otin nahattoman linnun, marinoin sen ja kääräisin pekonit sen ympärille.

Marinadin maut toimivat tosi hyvin ja pekoni paahtui rapeaksi uunissa, mutta… minä höntti pidin fasaania liian kauan uunissa! Liha pääsi siis kuivahtamaan, mutta muutin allaolevaan ohjeeseen 10 minuuttia lyhyemmän paistoajan, jolloin lopputulos jäänee aika sopivaksi.

Tehtiin me muuten sitä risottoakin identiteettikriisistä huolimatta 🙂 Resepti löytyy täältä, tällä kertaa vaan vaihdoin kanttarellit kuivattuihin suppilovahveroihin. Käyttämäni kanaliemi tuli purkista (maksamattomana mainoksena, olen tykästynyt Reformin luomukanaliemijauheeseen) ja sekoitin jauhetta sienten liotusliemeen, jotta risottoon saisi oikein voimakkaan sienen maun.

Fasaanipaisti

1 kokonainen, nyljetty fasaani
n. 10 siivua pekonia
1/2 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
4 rosmariinin oksaa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
loraus oliiviöljyä

1. Marinoi sulatettu fasaani paistoa edeltävänä päivänä. Viipaloi valkosipulinkynnet ja sekoita ne kulhossa sitruunamehun, sitruunan kuoren, kahden rosmariininoksan ja oliiviöljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita fasaani kulhoon ja kääntele muutaman kerran niin, että marinadi tarttuu lintuun kauttaaltaan. Anna marinoitua vähintään yön yli.

2. Tuikkaa marinoituneen fasaanin sisään sitruunaviipale ja kaksi rosmariinin oksaa. Sido jalat toisiinsa kiinni, jotta lintu pysyy siististi kasassa uunissa. Kääri pekoniviipaleet tiukasti linnun ympärille. Paista 200-asteisessa uunissa 50 min – 1 tunti. Anna levähtää folion alla 20 min ennen tarjoilua.

3 Comments

  • Reply Iituntiltu helmikuu 17, 2013 at 6:59 pm

    Mitä useammin sä näitä fasaanireseptejä julkaiset, sitä enemmän mä kuolaan noiden tontilla tepastelevien lintujen perään. Muutama niistä on tosin jo saanut nimen, kun niin hyvin tuntuvat meidän pihalla viipyvän. Tontilla tepastelee ainakin Klaus ja Blackie. Mä vaan odotan sitä päivää, että kyseiset fasaaniherrat ihan vapaaehtoisesti tulevat tuohon portaille ilmoittamaan, että haluavat tulla syödyksi 😀

  • Reply Heidi - Kärähtäneet helmikuu 17, 2013 at 7:12 pm

    Ou nou, meillä on vielä pari lintua pakkasessa, toivottavasti Klausille ja Blackielle ei ehdi käydä köpelösti 😀 Onneksi broileri toimii vaihtoehtoisena pääraaka-aineena samoissa resepteissä, kun vaan vähän pidentää kypsennysaikaa. Eikä broileri ole niin pirullisen herkkä kuivahtamaan kuin fasaani!

  • Reply Iituntiltu helmikuu 17, 2013 at 9:19 pm

    Jee 😀 Herrat säästänee vielä höyhensä, elleivät erehdy keväällä/kesällä pemistämään meidän kukkapenkkejä ja kasvimaata. Mieluummin kun syön sipulit ja perunat itte. Siihen saakka taidan siis testata näitä ohjeita broilerilla 🙂

  • Leave a Reply