Fattoush-salaatti

kesäkuu 18, 2015

Kesä ja paras kasvissesonki juuri alkamaisillaan! Suurinta osaa sadosta saa vielä hetken odotella, mutta kotimaiset kurkut ja tomaatit ovat jo täysin eri maata kuin puisevat talviserkkunsa, ja ainakin minua ne suorastaan kutsuvat salaatintekoon.

Fattoush on meilläkin melko hyvin tunnettu salaatti Lähi-idästä, mutta ihan kamalan taajaan ei ohjeita löydy suomalaisista lähteistä alueen tämänhetkisestä ruokabuumista huolimatta. Itse en ole sitä koskaan aiemmin tehnyt, mutta satuin lueskelemaan muutamia ohjeita etsiessäni erästä toista reseptiä, ja päätin sitten testata, koska fattoushia hehkutettiin niin monin superlatiivein. Ohjeita ja mielipiteitä oikeanlaisesta salaatista näyttää löytyvän yhtä monta kuin tekijöitäkin, yhden mielestä salaattiin kuuluvat ehdottomasti retiisit ja toisen mielestä ehdottomasti ei, moni puhuu libanonilaisesta salaatista ja joku taas sijoittaa alkuperän muille maille. Yhteistä kuitenkin kaikille versioille taisivat olla raikkaat, tuoreet kurkut ja makeat tomaatit, yrtit sekä paahdetut pitaleivän palat, jotka toimivat salaatissa samaan tapaan kuin krutongit.

Minun täytyy myöntää, ettei salaatti ihan irrottanut minusta superlatiiveja, odotin ehkä jotain erikoisempaa, nyt kokemus jäi odotuksiin nähden vähän pliisuksi. Hyvää se oli joka tapauksessa – eihän tuoreiden kesäkasvisten kanssa oikein voi mennä vikaan – ja paahdetut pitaleivän palat yhdessä kastikkeen kanssa olivat kieltämättä se juttu, jotka ”tekivät” tämän salaatin. Koska vaihtelu virkistää, suosittelen kokeilemaan, jos salaatti ei ole sinulle ennestään tuttu. Omaan versiooni valikoin kasvikset jokseenkin sen mukaan, mitä ohjeissa yleisesti näytettiin käytetyn, kastikkeen ohjeen puolestaan nappasin Just as Delish -blogista (tuplasin annoksen); jos hyllyssäsi ei satu valmiina olemaan granaattiomenakastiketta (minulla oli tuuri ja sitä oli), sen voi hyvin jättää poiskin.

Fattoush-salaatti (kahdelle kevyeksi lounaaksi)

1 kurkku
3-4 kypsää tomaattia
150g retiisejä
3-4 kevätsipulin vartta (tai pieniä, uusia nippusipuleita varsineen)
1 roomansalaatti
nippu tuoretta minttua silputtuna
nippu tuoretta, litteälehtistä persiljaa silputtuna
2-3 pitaleipää (halkaisiljaltaan vajaat 15 cm)

kastike:

2 rkl sumakkia
2 rkl granaattiomenakastiketta (pomegranate molasses / pomegranate sour)
1 sitruunan mehu
6 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

1. Kuori kurkku, harjaa retiisit puhtaiksi ja poista niistä kannat. Huuhtaise myös muut salaattiin tulevat kasvikset mutta anna kuivahtaa, jottei salaatista tule vetistä. Pilko kaikki kasvikset salaattikulhoon.

2. Valmista kastike sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään, ja kaada salaatin päälle. Kääntele varovasti muutaman kerran.

3. Paahda pitaleivän palat leivänpaahtimessa tai paistinpannulla. Palat saavat olla kunnolla rapeita ja ottaa hieman väriä, kunhan eivät aivan hiilly. Sekoita palat salaatin joukkoon ja tarjoile heti.

No Comments

Leave a Reply