Graavilohi

marraskuu 11, 2012

Joko olen tänä vuonna puhunut jouluvalmisteluista? Meille on muodostunut muutaman viime vuoden kuluessa käytäntö, että joka toinen joulu valmistelen ihan perinteisen joulupöydän, ja joka toinen joulu syödään sitten jotain ihan muuta ja mieluiten vähän vähemmän työlästä. Omasta ”joulukalenterista” huolimatta joka vuosi syödään jouluisin myös äidin ja anopin pöydästä, eli niinä vuosina, kun teemme vielä omatkin jouluruuat, ähkyn saa ihan takuuvarmasti aikaiseksi.

Nautin kyllä kovasti oman joulupöydän rakentamisesta, mutta kahdelle syöjälle se on aina hieman kohtuutonta ja perhettäkin on vaikea saada omista kodeistaan meidän pöytään jouluna (koska kaikki muutkin nauttivat oman joulupöytänsä rakentamisesta :). Nautin jopa siitä, että saan tehdä itselleni jouluexcelin, jonne budjetoin kaikki suunnitellut ruuat ja raaka-aineet hintoineen ja ostopäivineen. Överiä? Kyllä, mutta niin mukavaa! Kuitenkin, ehkä jokavuotuisena harjoituksena excel ja tolkuttoman ruokamäärän valmistaminen kahdelle menettäisivät vähän hohtoaan, siksi on kiva pitää myös niitä muiden ruokien jouluja. Ja jos emme pitäisi, ei joulupöytään varmaan ikinä päätyisi mitään uutta 😉

Tänä vuonna taas muiden kuin jouluruokien vuoro; sitä suuremmalla syyllä on nyt pitkin syksyä tullut välillä jo maisteltua normaalisti joulupöydästä löytyviä ruokalajeja. Pari päivää sitten tein graavilohta, kun lohipastramista jäi yli lohifileen vatsapuolta; graavikalaa tulee toki syötyä ympäri vuoden muutenkin, mutta perinteisesti se on ainakin meillä myös joulupöydässä.

Sangen huolettomasta graavausmetodistani löytyy ainakin yksi aiempi teksti. Tarkka olen lähinnä siitä, että kala on hyvin tuoretta. Tuppaan usein graavailemaan vähän pienempiä paloja kalaa, mutta samaa ohjetta voi toki jatkaa vaikka kokonaiselle fileelle.


Graavilohi

300g pala nahallista lohifileetä
1 rkl suolaa
1 tl sokeria
pieni nippu tilliä silputtuna
rouhittua valkopippuria (maun mukaan, laitoin tähän määrään n. 1 tl)

1. Sekoita suola-sokeriseos. Nypi kalasta ruodot ja leikkaa pois ylimääräiset rasvat. (minä en nyppinyt).

2. Ripottele sokeri-suolaseos ja valkopippurimurska kalalle. Peitä reilulla kerroksella tillisilppua. Paketoi siististi folioon ja laita foliopaketti lautaselle painon alle jääkaappiin. Anna maustua noin vuorokauden (lohelle olen käyttänyt n. vuorokauden graavausaikaa, kirjolohi menee yön yli ja siika muutamassa tunnissa – näihin löytyy kuitenkin yhtä paljon ohjeita kun on graavaajiakin). Jos teet kokonaisen fileen, sen voi leikata puoliksi ja paketoida puolikkaat lihapuolet vastakkain samaan pakettin. Tällöin kannattaa pakettia välillä kääntää, jotta kala maustuu tasaisesti.

3. Pyyhi ylimääräiset mausteet pois kalan pinnasta ennen viipalointia. Tarjoile vinoittain leikattuina (saat isompia siivuja), ohuina siivuina.

2 Comments

  • Reply Anne marraskuu 11, 2012 at 2:01 pm

    Miten sattuikin, kun itselläni on niin paljon ollut lohi mielessä (etenkin graavilohi!) ja pakastin on sitä täynnä, niin tulee vastaan graavilohi-ohje. Kiitos tästä! Joskus entisen avomiehen kanssa tehtiin paljon graavilohta, mutta on unohtunut ohje. Jess 🙂

  • Reply Heidi - Kärähtäneet marraskuu 11, 2012 at 4:14 pm

    Kiva kun ohje osui sopivasti tarpeeseen! Graaviloheen on varmaan ihan miljoona reseptiä, mutta usein (ainakin minulla) ne ovat sitten kaikki hukassa juuri silloin, kun tarvitsisi 🙂

  • Leave a Reply