Grillattua turskaa misovoilla

kesäkuu 16, 2015

Sillä aikaa kun ehkä koko muu maailma (tai ainakin siltä tuntui) vietti viikonloppua Taste of Helsingissä, minä lohdutin itseäni ostamalla grillin. Olen perinteisesti ollut hiiligrilli- tai nuotiohiillosnaisia ja vähän kaihoten jäin hiiligrillejä nytkin katselemaan, mutta valitsimme nyt kuitenkin vaivattoman kaasuversion, mikä tuntuu nyt parin kokeilukerran jälkeen ihan hyvältä valinnalta. Ostosreissulta tarttui mukaan myös pari palaa turskafilettä, jotka halusin toki laittaa uuteen grilliini. Norjalaista lohta lukuunottamatta ostan yleensä kotimaisia kaloja, mutta turska olikin kotimaisia valkoisia kaloja tuoreempaa ja halusin grillattavaksi nimenomaan valkoista kalaa, joten sillä mentiin. Ja tunnustan, etten koskaan ennen ole valmistanut itse turskaa, joten siltäkin kannalta se kiinnosti.

Halusin pitää kalan mahdollisimman yksinkertaisena, joten tein sille helpon kastikkeen, jolla sivelin sitä grillauksen aikana. Kastike koostui simppelisti misotahnasta, voista, soijasta ja tilkasta öljyä. Halusin jotain aasialaistyyppistä, joten arvelin tuollaisen kastikkeen sopivan hyvin lisukkeisiini, vaikka inspiraatiota haettiinkin useamman eri maan keittiöistä. Lisukkeena kalalle oli ihanasta, kotimaisesta varhaiskaalista tehtyä som tam -salaattimukaelmaa sekä thaimaalaista vihreää dippiä, joka yhdessä valkoisen kalan kanssa on yksi kaikkien aikojen suosikeistani, kun puhutaan grilliherkuista.

Vaikka en ollut turskaa tehnyt aiemmin, se onnistui ihan loistavasti. Koska tosiaan tein kalaa ensimmäistä kertaa, jouduin hieman tökkimään paloja kypsyyttä arvioidessani, jolloin valitettavasti toinen paloista hajosi hieman ja osa siitä putosi kukkapenkkiin katkerien kirosanojen säestämänä. Ulkonäöllisesti mokailuni ei tehnyt kalalle hyvää, mutta tappion sai käännettyä näennäisesti voitoksi hajottamalla loppuakin kalaa vähän syidensä mukaisesti ja valelemalla sitä hieman vielä kastikkeella grillauksen jälkeen. Täydellistä kesäruokaa, joka hillitsi (tai villitsi) mauillaan myös kaukomatkakuumetta!

Grillattua turskaa misovoilla (2-3 hengelle lisukkeista riippuen)

600g ruodotonta turskafilettä / seläkettä

2 tl misotahnaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl voita
2 rkl rypsi- tai muuta miedonmakuista öljyä

1. Sekoita keskenään misotahna ja soija, ja lisää niihin sitten voi ja öljy samalla sekoitellen. Voi saa jäädä vähän klönttiseksi, se kyllä sulaa kalaa voidellessa.

2. Lämmitä grilli keskikuumaksi. Sudi kalan  toiselle puolelle miso-voikastiketta ja laita grilliin voideltu puoli alaspäin, voitele sitten myös päällipuoli. Grillaa kalaa rauhallisella lämmöllä pari kertaa varovaisesti kääntäen 7-10 minuuttia, kunnes kalan syyt alkavat irrota toisistaan kalaa kevyesti paineltaessa. Varo kypsentämästä liikaa!

2 Comments

  • Reply Mama Gastro kesäkuu 16, 2015 at 10:48 am

    Voi ei! Olen jo monta kuukautta suunnittellut, että teen turskaa misolla;) Ahven misolla on kokeiltu pari kuukautta sitten.. nyt ehkä muistan postatakin sen..))

  • Reply Heidi - Kärähtäneet kesäkuu 16, 2015 at 10:59 am

    Ruokatelepatia rules! 🙂 Nyt vaan tekemään (ja postaamaan)!

  • Leave a Reply