Grillilohi korealaisittain

elokuu 26, 2015

Grillaus on ihan mahtava tapa valmistaa kalaa ja muita mereneläviä, hieman tylsänä pidetyt lohet ja kirjolohetkin saavat siten ihan uutta eloa! Moni valittelee kalan grillaamisen olevan vaikeaa, mutta pelko pois, ei se ole, jos vaan muistaa valita nahallisia paloja tai kokonaisia kaloja, ja käyttää kääntämiseen leveää lastaa. Halsteri on myös hyvä apuväline. Itse myös laitan kalan yleensä aluksi hyvin kuumalle ritilälle ja pienennän sitten lämpöä, ehkä olen vain taikauskoinen mutta mielestäni kala tarttuu silloin vähemmän, kuin jos grilliritilä olisi suoraan keskilämmöllä. 

Tällä kertaa grillissä valmistui herkullinen lohifile, joka sai pintaansa makeantulisen, gochujang-chilitahnaa hyödyntävän kastikkeen. Kastikkeen ohjeesta en voi ottaa kunniaa vaan se menee Kaikki Äitini Reseptit -blogin Nannalle, joka teki alkukesästä samaista kastiketta korealaisille broilerinkoiville. Kyseisiä koipia valmistui meillä juhannuksena (ja erittäin hyviä olivat, kiitos vaan ohjeesta!), ja sieltä jäi kytemään kysymys samaisen kastikkeen sopivuudesta myös kalalle. Nyt on testattu, ja sopivaa on. Kalan kanssa syötiin grillattuja bataatteja sekä isoja savustettuja katkarapuja ja thaityyliin maustettua omenasalaattia, joista kirjoittelinkin jo aiemmin. Oli meillä ruokaa!

Korealainen grillilohi

n. 1kg pala lohifilettä
suolaa

kastike:

1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 rkl seesamöljyä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl gochujang-chilitahnaa

tarjoiluun:

silputtua korianteria
paahdettuja seesaminsiemeniä

1. Ota kala huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen grillauksen aloittamista ja ripottele sen pintaan suolaa. Valmista chilikastike sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään.

2. Kuumenna grilli ja grillaa lohta pari minuuttia nahkapuoli ylöspäin, kunnes pinta saa hieman väriä. Pienennä sitten lämpöä, käännä kala ja jatka grillaamista noin kymmenen minuuttia nahkapuoli alaspäin, kunnes kala on lähes kypsä (tai haluamaasi kypsyyteen, minä jätän kalan hieman vajaaksi, koska se yleensä kypsyy vielä grillauksen jälkeenkin). Nosta kalafile varovasti grillistä leveää lastaa apuna käyttäen ja sivele päälle chilikastiketta. Ripottele pintaan vielä seesaminsiemeniä ja silputtua, tuoretta korianteria ja tarjoile.

2 Comments

  • Reply Heidi elokuu 28, 2015 at 7:17 am

    Nam, maistuisi varmasti! Meillä on aniharvoin kalaa, koska mies on sille allerginen. Silloin harvoin kun jaksan tehdä ruokaa vain itselleni ja ostan kalaa, en yhtäkkiä muista mitään hyviä ohjeita (tosin koska tykkään kalasta tosi paljon, niin se menee hyvin myös ihan tylsästi paistettunakin). Tätä on pakko kokeilla seuraavalla kerralla!

  • Reply Heidi - Kärähtäneet elokuu 28, 2015 at 10:25 am

    Minusta kala on parhaimmillaan yksinkertaisena, eli vaikkapa juurikin ihan tylsästi paistettuna 😉 Ja varsinkin kesällä grillattuna. Tuo kastike onneksi toimii myös – tai on alun perin tarkoitettukin – kanalle, eli allergiselle löytyy oma vaihtoehto ilman, että tarvitsee tehdä kahta kokonaan erillistä ateriaa.

  • Leave a Reply