Hernekeitto alkusanojen kera

tammikuu 1, 2012

Keitto valmistui jo muutama päivä sitten mutta blogin saamisessa kirjoituskuntoon vierähti tämän vuoden puolelle (minullako kesti? Ei kai… 🙂 Haluan kuitenkin aloittaa kirjoittamiseni tällä perinteisellä kinkunjämien käyttöruualla, joka sopii hyvin kitupiikin arkibudjettiini ja venyy useamman päivän ruuaksi ja vielä pakastimeenkin. Tähteiden ulkopuolelta tämän keittosatsin hinnaksi taisi tulla korkeintaan kaksi euroa, kun sipulit, porkkanat ja maustepippuritkin köllöttivät jo valmiina keittiössä ja ainut tarvittava ostos olivat kuivatut herneet.

Minun taidoillani ei hernekeitosta vielä saa kaunista kuvaa, ehkä ensi vuonna sitten… Mutta hyvältä se maistui, oikeesti!

Hernekeittoa kokkaillaan meillä yleensä vain sen kerran vuodessa, mutta sitä tosiaan tehdään silloin sitäkin enemmän. Perinteisesti lihaksi käytetään kinkun tähteet ja liemi saa makua kinkun paistoliemestä, mutta jos ei joulukinkkua syystä tai toisesta olekaan paistettu, olen käyttänyt savupotkaa, savukinkkua (toisten mielestä savuliha taitaa olla tässä se ainut oikea) tai jopa kassleria, pääasia että on jotain mikä hautuu ihanan mureaksi sopan poreillessa hiljalleen liedellä.

Porkkanoiden roolista väitellään meillä joka vuosi: isännän mielestä ne ovat vain väärin, minusta taas ne kuuluvat asiaan. Koska minä keitän sopan, porkkanat lisätään mukaan ja isäntä nyppii ne valmiista keitosta jos niin haluaa, olkoonkin, että silloin kuulemma keiton käyttöliittymä on huono 😉 Ääntä kohden se on kuitenkin mennyt, ja tuskin tänäkään vuonna tarvitsee mitään heittää pois.

Ohje on melko summittainen, toinen tykkää puuromaisemmasta keitosta ja toinen laihemmasta, tämä taisi olla jotain siltä väliltä.

Hernekeitto useamman päivän ruokailuun

700-800g kuivattuja herneitä kuorineen
4 l vettä
4 sipulia
3-4 porkkanaa
n. 1 kg joulukinkun jämiä
0,5 l kinkun lientä
maustepippureita
(suolaa, jos lihan ja liemen jälkeen sitä tarvitsee)

Liota herneet pakkauksen ohjeen mukaan ja huuhtele ne liotuksen päätteeksi. Mittaa vesi kattilaan ja lisää lionneet herneet. Kiehumista odotellessa, silppua sipuli sekä pilko kinkku ja porkkanat. Kun herneet ja vesi ovat kiehuneet, kuori pinnalle kerääntynyt vaahto ja lisää sipuli, kinkku, porkkanat, maustepippurit ja kinkun liemi. Anna poreilla hiljalleen pienellä lämmöllä pari-kolme tuntia tai kunnes herneet ovat muuttuneet rakenteeltaan ”puuromaiseksi” ja seos alkaa näyttää valmiilta keitolta.

No Comments

Leave a Reply