Hollandaisekastike

huhtikuu 8, 2012

Lankalauantaina puuhattiin lähinnä kaikkea muuta kuin ruokaa, korjattiin polkupyöriä, kasattiin huonekaluja ja laitettiin vähän yrttipenkin tulevia taimia itämään, saa nähdä, mitä niille käy. Olen valitettavasti enemmän poro- kuin viherpeukalo 😉

Illalla tuli kuitenkin kokeiltua yhtä ruokajuttua, hollandaisekastiketta, ihan ensimmäistä kertaa. Olin napannut jo ahneuksissani parsaa marketista (en edes uskalla arvata, mistä kaukaa se oli vihannesosastolle lennätetty), ja isäntä sattui vinkkaamaan hollandaisekastikkeen suuntaan, mikä sai minut tajuamaan, etten ole koskaan syönyt hollandaisea kuin pussista tulleena. Tykötarpeetkin löytyivät jääkaapista, joten epäterve uteliaisuus pakotti heti kokeilemaan

Ohje on hs.fi:n sivuilta vain hieman soveltaen, ja annoksesta riittää neljästä kuuteen hengelle, riippuen vähän minkä kanssa tarjotaan. Mitään kevytruokaa ei tämäkään ole, neljä keltuaista ja hulppeat 200g voita!

Hollandaisekastike

1/2 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl rouhittuja valkopippureita
4 keltuaista
200 g voita
1/2 sitruunan mehu
(suolaa)

1.Mittaa kattilaan vesi, valkoviinietikka ja pippurit. Keitä, kunnes neste on haihtunut puoleen. Anna jäähtyä.

2.Laita keltuaiset ja neste teräskulhoon tai kattilaan kiehuvan vesikattilan päälle. Sekoita keltuaisia ja nestettä, kunnes seos sakenee selvästi. Ota astia vesihauteesta.

3.Vatkaa joukkoon pehmeä voi vähän kerrallaan. Mausta kastike sitruunamehulla ja tarvittaessa suolalla (voi tuo kastikkeeseen jo jonkin verran suolaa), ja tarjoa heti.

3 Comments

  • Reply Kotiharmi huhtikuu 9, 2012 at 8:40 am

    Onpa hyvän näköinen kastike! Minun pitäisi ottaa asiakseni opetella kastikkeiden tekoa, tätäkään hollandaisea en ole tehnyt koskaan. Ei meillä kyllä ole tuollaista kaunista kastikekannuakaan 🙁 Jos hankkisi tuollaisen, niin tulisiko tehtyä enemmän kastikkeita…?!?

  • Reply Tusla huhtikuu 9, 2012 at 5:35 pm

    Hulppea määrä voita, mutta ah, niin ihanaa. Kyllähän tätä nyt ainakin kerran keväässä voi nautiskella. 🙂

  • Reply Heidi huhtikuu 9, 2012 at 7:36 pm

    Tusla: ehkä kaksikin kertaa 😉 Kotiharmi: ei muuta kuin kastikkeita testaamaan, tämä oli minun eka hollandaisekokeiluni ja ihan hyvin onnistui kastikenoviisiltakin 🙂 Kastikekannu on häpeäkseni suurimman osan ajasta kaapin perukoilla, nyt muistin onneksi kaivella sen pölyyntymästä!

  • Leave a Reply