Huhtasieniä ja korvasieniä

toukokuu 21, 2012

Kiitos ja anteeksi anoppi, varastin kesämökkisi pihalta kaksi korvasientä 🙂 Lähdimme pitämään seisojalle uimakoulua anopin mökkirantaan, ja samalle reissulle nappasin mukaan sienikorin, jos matkan varrella olisi hyvännäköisiä korvasienipaikkoja. Pysähdyimme parillakin erilaisella hakkuualueella (kuivemmalla, kosteammalla, uudemmalla ja vanhemmalla hakkuulla), mutta en löytänyt sienen sientä. Myönnän tosin, olen aiemmin ollut vain syyssienihullu ja löysin korvasienten keruun vasta viime keväänä, joten voi hyvin olla, etten vain osaa katsoa oikeista paikoista.

Perillä mökkipihassa kuitenkin tärppäsi, löysin kaksi komeaa korvasientä – tai oikeastaan puolitoista, koska seisoja innostui kaivamaan toisen sienen ulos kuopastaan ja tärveli sen prosessissa pieniksi paloiksi. Puolitoista sientä on aika vähän, mutta en millään raaskinut jättää niitä pilaantumaankaan. Varsinkaan, kun bongasin kotipihalta huhtasieniä, joilla saatoin korvasieniä jatkaa – illan hämärtyessä vältin naapureiden katseet ja kävin nyppimässä huhtasienet talteen 😉

Vaikken ole innokas saarnaamaan ”oikeista” tavoista tehdä ruokaa, korvasienten kohdalla kunnollinen käsittely on välttämättömyys niiden sisältämän myrkyn, gyromitriinin, vuoksi. Huhtasienille puolestaan riittää puhdistus, ne eivät sisällä myrkkyä. Keitin puhdistettuja korvasieniä väljässä vedessä viisi minuuttia, huuhdoin runsaalla vedellä, vaihdoin keitinveden, ja toistin saman käsittelyn. Lunttasin ohjeeni Eviralta.

Suuruudenhulluuksissani olin ajatellut kerätä myös villivihanneksia samalla reissulla (niistä on nyt niin paljon ihania reseptejä eri blogeissa!), mutta en enää useamman tuloksettoman ”tuolla on varmaan hyvä korvasienipaikka” -pysähdyksen jälkeen kehdannut ruinata vielä nokkos-, horsma- ja vuohenputkistoppeja vaan päätin käydä joku ilta pyllistelemässä rehuni lähiseudun puskista. Sen sijaan poikkesimme Fagervikin ruukin kahvilassa nauttimassa tarjoiluista ja lämpimästä kevätiltapäivästä kauniissa ruukkimiljöössä. Kitupiikin sydäntä lämmitti kahvilan hintataso, kaksi kahvia, omenapiirakkapala vaniljakastikkeella ja pinaatti-fetapiirakka nokare vihersalaattia kyljessään irtosivat alle kympillä.Kaikki meni 🙂
Kaunis kahvilamiljöö

Helppo sienikastike

Kourallinen esikeitettyjä ruokasieniä (tai puolisen litraa tuoreita, putsattuja sieniä)
1 sipuli
1 tl vehnäjauhoja
korkillinen jallua
2 dl kermaa
valkopippuria
suolaa
(tuoretta persiljaa tai timjamia)

1. Kuullota sipulia hetki paistinpannulla keskilämmössä. Lisää sienet ja paista, kunnes mahdollinen neste haihtuu. Tuoreista sienistä nestettä irtoaa enemmän ja ne vaativat hieman pidemmän paiston, kun taas esikeitetyt tai muuten kypsennetyt (esim. pakastimeen omassa liemessään paistetut) sienet ovat vikkelästi valmiit.

2. Lisää suola, pippuri ja jallukorkillinen ja anna jallun hieman kiehahtaa. Ripottele pinnalle vehnäjauho ja kääntele näkymättömiin sienten sekaan. Lisää lopuksi kerma ja anna kiehahtaa, kunnes kastike hieman sakenee. Silppua päälle hieman tuoretta persiljaa tai timjamia, jos sellaista löytyy.

No Comments

Leave a Reply