Isännän donitsit

toukokuu 1, 2013

Hauskaa vappua! Työpäivän ja tulevien piknikeväiden kokkaamisen jälkeen sammuin eilen sohvalle klo 21.30, joten onneksi en ollut vastuussa donitseista, jotka tuossa kohtaa odottivat vielä pellillä liinan alla paistoon pääsyä. Isäntä toimi donitsimestarina, joten ne valmistuivat minun näkökulmastani kuin itsestään, ja söin niitä juuri aamupalaksi. Toim. huom. tosin, raahauduin kuitenkin vielä klo 22 jälkeen sohvalta muristen reippaasti pyöräyttämään osan rinkuloista sokerissa ja pihistin muutaman samalla myös iltapalaksi, ennen kuin sammuin uudestaan.

Donitsit tehtiin Pastanjauhajien reseptillä, joka taisi olla alkujaan Jamielta lainattu. Ainakin lopputuloksesta päätellen resepti toimi ihan mainiosti. Koska teimme – tai siis isäntä teki – donitseja ekaa kertaa, halusimme niistä ihan perusversioita, joten sitruunaisuus jäi tällä kertaa pois. Valmiista rinkuloista pyöräytimme osan ihan sokerissa ja osan kastoimme suklaakuorrutukseen. Kuorrutuksen teossa oli kuitenkin hieman komplikaatioita, joten en laita meidän versiomme ohjetta tähän. Tosin, ihan hyvän makuista siitäkin lopulta tuli 🙂

Donitsit


7 g kuivahiivaa
70 g sokeria
500 g vehnäjauhoa
reilut 300g / 315 ml kädenlämpöistä täysmaitoa
80 g pehmeää, kuutioitua voita
1-2 l kasviöljyä paistamiseen

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen kulhossa kuivahiiva, 1 rkl sokerimäärästä ja 1 rkl jauhomäärästä. Anna tekeytyä vartin verran, jolloin seoksen pitäisi olla vaahtoavaa ja sen näköistä, että hiiva on päässyt jujulle sille uskotusta tehtävästä. Lisää sitten jauho, sokeri ja voi hiiva-maitoseoksen joukkoon. Sekoita vitiisen minuuttia, kunnes taikina on silkkisen sileää. Jos taikina tarttuu liiaksi, lisää vähän jauhoa.

2. Anna taikinan kohota kulhossa kostealla kankaalla peitettynä n. tunnin ajan (meillä ei jostain syystä taikina oikein kohonnut tässä kohtaa, mutta myöhemmin sitten senkin edestä). Painele siitä sitten ilmakuplat pois ja kauli se kauttaaltaan sentin paksuiseksi levyksi. Painele taikina sitten haluamasi kokoisiksi renkuloiksi esim. tavallisella juomalasilla. Siirrä rinkulat jauhotetulle tai öljytylle alustalle ja anna kohota – jälleen hieman kostealla pyyhkeellä tms. peitettynä, noin tunnin ajan.

3. Kun donitsit ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, puske niiden keskustoihin pienet reiät esim. syömäpuikolla. Kuumenna kasviöljy 180-190 asteeseen, ja uppolaista donitsit muutama kerrallaan kullanruskeiksi (2-3 minuuttia). Me käytimme paistomittaria öljyn lämmön määrittelyyn, mutta esim. krutongilla voi testata saman asian – öljy on sopivan lämpöistä kun öljy alkaa kuplia krutongin ympärillä, krutonki ottaa kauniisti kullanruskeaa väriä mutta ei pala välittömästi korpuksi.

4. Nosta paistetut donitsit hetkeksi talouspaperilla vuoratulle alustalle jäähtymään, ja pyöräytä sokerissa, kun ne ovat vielä reilusti lämpimiä mutta eivät enää polta näppejä.

No Comments

Leave a Reply