Juhannusherkut

kesäkuu 24, 2013
Tässä postauksessa ei varsinaisesti ole reseptiikkaa, ihan vaan fiilistelyä ja syöpöttelyiden kertaamista 🙂 Reseptejä tulee julkaisuun ja linkitän niitä tähän tekstiin sitä mukaan, kun ehdin.

Me vietimme juhannusta kotinurkissa, mikä oli sinänsä onnellinen sattuma, koska allekirjoittaneeseen iski ensin viikolla kesäflunssa ja juhannusaatoksi epämääräinen – luultavasti osaltaan flunssan kylkiäisenä tullut – selkäjumi. Onneksi ei kuitenkaan tarvinnut heittää koko viikonloppua hukkaan, vaan saimme kaupungissakin nautittua hyvästä ruuasta, jota teimme aika yksinkertaisen kaavan mukaan.

Juhannusaattona nautimme uusien perunoiden, voikastikkeen ja matjessillin kera pakastimesta löytynyttä siikaa, jonka pahoinpitelin leikkasin fileiksi ja paistoin pannulla. Sopivasti sattui, että jääkaapissa oli liuta pian vanhenevia kananmunia, jotka keitin ja täytin tulisiksi juhannusmuniksi. Yllättäen pakastimesta ja tähteistä saikin ihan herkullisen ja odotettua runsaamman aterian!

Juhannuspäivänä olin jo sen verran hyvävoimainen toipilas, että isäntä kärräsi minut ja seisojat kyläilemään valmiin pöydän ääreen. Tai no, melkein valmiin, sen verran huushollasin, että tein viemisiksi kasslerklöntistä leikatut pihvit tulisessa marinadissa, sekä pari riviä karitsan ribsejä. Kun nenä oli tukossa ja selkä vihoitteli, oli mukavaa vaan istua ahterillaan ja antaa toisten hoitaa grillimestarin tehtäviä. En edes ottanut yhtään valokuvaa.

Tänään sunnuntaina me mattimyöhäiset söimme ensimmäisen ”oikean” juhannusaterian, vaikka itse juhla tuli ja meni jo. Uusia perunoita, salaattia, parasta silliä ja smetana-tilli-sipulisörsseliin sekoitettua matjessilliä. Lisäksi edellispäivänä marinoituja karitsan ribsejä, maissintähkiä sekä grilliklassikkona tuorejuustotäytteisiä herkkusieniä – pekoni oli kaupasta aiemmin loppu, joten sienet oli tällä kertaa kääräisty siivuihin ylikypsää possunkylkeä. Palanpainikkeeksi raikkaan sitruunaista kesäjuomaa.

Mukavasti meni siis juhannus kaupungissakin. Eikä tarvinnut istua ruuhkassa 🙂

2 Comments

  • Reply Iituntiltu kesäkuu 25, 2013 at 6:52 am

    Herkulliset eväät teillä oli 🙂 Usein noista "otetaan mitä on"-ruoista saa aika loistavia aterioita!

  • Reply Heidi - Kärähtäneet kesäkuu 25, 2013 at 3:51 pm

    Kyllä vain – tälläkään kertaa ei tarvinnut nähdä nälkää 🙂

  • Leave a Reply