Kasslerpaisti aika perinteiseen tapaan

heinäkuu 23, 2015

Nykyään tulee useimmiten tehtyä liharuuat joko jossain määrin raakana tai vaihtoehtoisesti ylikypsänä, sellaiset perinteiset, ”normikypsät” lihat ovat jääneet vähän paitsioon. Jokin aika sitten oli kuitenkin hetki, jolloin ylikypsät, revityt lihat tulivat jo korvista ulos ja samaan aikaan pakastimesta ottamani kassler ei ymmärrettävistä syistä oikein sopinut raakanakaan syötäväksi. Tajusin, ettei blogissakaan ollut yhtään ihan perinteisen kasslerpaistin ohjetta (okei, yksi epäonnistunut nyhtöliha josta tuli kuitenkin oikein hyvä paisti), joten päätin tehdä vaihteeksi sellaisen. Paisto-ohjetta googlatessa oli jännä huomata, että lihatalojen reseptejä lukuunottamatta hittejä oli ensimmäisillä sivuilla yllättävän vähän, suurin osa tämän hetken ohjeista todella keskittyy ylikypsään ja usein revittyyn lihaan.

Minä yhdistelin paisto-ohjeita muutamasta eri lähteestä ja sain aikaan oikein kelpo paistin – luonnostaan rasvaisena palana kassler kestää hyvin kypsennyksen keskilämmölläkin, eli vaikka pitkään ja matalalla lämmöllä hautunut liha onkin tosi hyvää, ei tämä pala mene pilalle vähän nopeammallakaan aikataululla tehtäessä. Jälkiviisaana olisin kuitenkin voinut laittaa lihan suolaantumaan jo vaikka pari päivää etukäteen ja antanut sen sitten vielä marinoitua aikansa, nyt sille sai riittää ihan muutaman tunnin marinadikylpy. Suosittelen lihalle joka tapauksessa vähintään vuorokauden marinointia.

Perinteinen kasslerpaisti

porsaan kasslerpala (minulla n. 1,5 kg)
n. 2 rkl suolaa

marinadi

3 rkl hunajaa
3 rkl dijon-sinappia
3 rkl omenaviinietikkaa
2-3 valkosipulinkynttä tai 2 rkl kuivattua, rouhittua valkosipulia
mustapippuria myllystä
pari rosmariininoksaa
reilu loraus öljyä

1. Pyyhkäise lihan pinta talouspaperilla ja hiero siihen suolaa. Valmista marinadi; hienonna valkosipuli ja sekoita sitten kaikki ainekset keskenään. Kaada marinadi esim. muovipussiin, laita lihanpala mukaan ja kääntele niin, että liha saa marinadia kauttaaltaan pintaansa. Anna tekeytyä jääkaapissa noin vuorokauden.

2. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 125-150 asteiseksi ja paista, kunnes paistomittarin lukemat ovat 82 astetta (minä vaihtelin vähän lämpötilaa paiston aikana ja aikaa taisi mennä 2,5-3 tuntia). Kääräise valmis liha folioon ja anna levähtää 15 min ennen leikkaamista.

No Comments

Leave a Reply