Reseptit

Kasviproteiinikokeiluja: seitanpihvit

helmikuu 15, 2016
seitanpihvit

Isäntä ei noin päällisin puolin vaikuta henkilöltä, joka ei söisi lihaa. Eikä hän sellainen olekaan, mutta silti vieraille ja monille tutummillekin saattaa tulla yllätyksenä, että suurimman osan viikosta hän syö kasvisruokaa. Reilusti proteiinipitoista on ruuan kuitenkin oltava, joten erilaisia kasvikunnasta peräisin olevia proteiininlähteitä käytetään keittiössämme ahkerasti. Harvemmin kuitenkaan niistä mitään kirjoitan, koska aihealue ei varsinaisesti kuulu omiin vahvuuksiini. Isännän tekemiin, helposti valmistuviin seitanpihveihin olen kuitenkin tykästynyt niin, että haluan laittaa niiden ohjeen tännekin.

Seitan on jäänyt selvästi esimerkiksi soijatuotteita pienemmälle suosiolle, arvelen sen johtuvan paljolti siitä, että seitan on gluteenijauhoa, eli samaa tavaraa kuin yksi viime vuosien suurimmista ruokapahiksista. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan sitä, jos pystyt syömään normaalia, gluteenipitoista leipää. Vaihtelu virkistää! Seitania  voi valmistaa lukemattomin eri tavoin ja netti on pullollaan ohjeita, joissa siitä on tehty vaikkapa makkaroita tai siipiä. Meillä on kuitenkin ajateltu, ettei kasviproteiinin tarvitse – tai edes kuulu – olla kuin lihaa, vaan vaihtoehtoinen, omanlaisensa proteiininlähde, joten varsinaiseen lihankaltaisuuteen ei näissä pullissa ole pyritty.

Valmistusvaiheessa seitan muistuttaa lähinnä taikinaa, valmiit pihvit taas ovat vähän hassuja; rakenteesta tulee mieleen, että joku on mennyt risteyttämään lihapullan ja sämpylän keskenään. Kuvassakin ne muistuttavat lähinnä isoja, cookie-tyylisiä keksejä. Mutta onko seitan sitten hyvää vai pahaa? Jokainen kokeilkoon itse, mutta voin kertoa, että ainakin näitä pihvejä tehdään meillä nykyään iso satsi kerralla – jokin koukuttava ominaisuus niissä selvästi on.

Seitanpihvit

200 g gluteenijauhoa
1 tl chilihiutaleita (tai enemmän maun mukaan)
1 rkl oluthiivaa
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
2 tl savupaprikaa
1/2 tl suolaa
3 dl vettä
50 g soijaa
30 g siirappia
70 g tahinia

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Sekoita märät aineet keskenään toisessa kulhossa.
  2. Kaada märät aineet kuivien joukkoon samalla kädellä sekoittaen. Kääntele ainekset sekaisin niin, ettei kuivia sattumia jää, mutta älä vaivaa enempää, koska taikina muuttuu helposti todella sitkeäksi.
  3. Muotoile taikinasta pihvejä tai pullia ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply