Khao man kai

maaliskuu 24, 2013

Vaikka nyt alkaa jo tuntua siltä, että kevättä on ilmassa, on minulla ollut hirveä matkakuume johonkin kaukaiseen ja erityisesti lämpimään paikkaan koko viikonlopun. Ajatukset ovat kovasti vaeltaneet myös muutaman vuoden takaiseen kesään, jonka vietimme isännän kanssa Chiang Maissa Thaimaassa. En ole varmaan koskaan syönyt niin hyvin!

Matkakuumetta lääkitsemään – tai kenties villitsemään – kaivoin jääkaapista paketin maustamattomia broilerinkoipia. Olin ajatellut tehdä niistä jotain ihan muuta, mutta matkakuumeissani muutin mieleni ja tein mukaelman khao man kai:sta, yksinkertaisesta höyrytetystä kanasta riisin, liemen ja dippien kanssa. Kyseistä herkkua söimme useampaan otteeseen lounaaksi pienissä katukuppiloissa viitottuamme ensin ummikkoina tilauksemme ja oltuamme täysin pihalla siitä, mitä olisimme oikein saamassa. Eteemme kannettiin höyrytetty, viipaloitu kanan rintafile, riisiä ja erillinen kuppi kanalientä. Mukana tuotiin paria erilaista dippiä ja raikastuksena kurkkuviipaleita. Joskus annoksen mukana tuotiin myös pala kananmaksaa. Kovin yksinkertaista, mutta mukavaa näperreltävää. Ja hyvin, hyvin taloudellista sekä Thaimaassa että kotona tehtynä!

Tällä kertaa keittelin broilerin ympärille kunnon lintuliemen, jonka ohjeen laitan erikseen jakoon myöhemmin. Ihan parhaimman lopputuloksen saisi kunnon kanasta. Helpoimmillaan komponenteiksi voi kuitenkin käyttää jo aiemmin keiteltyä kanalientä ja vaikka grillibroilerin jämiä – tällöin valmistukseksi riisin keittäminen, kurkun pilkkominen ja muiden aineiden lämmitys.

Valmiin annoksen voi koota joko erilliseksi komponenteikseen lautaselle, tai pieniin kulhoihin. Muistelen autenttisessa annoksessa olleen dippeinä jotain soijapitoista kastiketta sekä makeaa chilikastiketta. Minä käytin jääkaapista löytynyttä Poppamiehen Hiidenhilloa (joka on niin hyvää!) sekä soijaa, johon pilkoin hieman valkosipulia ja inkivääriä. Täydellisen lisän annokseen olisi varmasti tuonut vielä korianteri, mutta tällä kertaa piti pärjätä ilman.

2 Comments

  • Reply Heidi maaliskuu 24, 2013 at 4:43 pm

    Tämä oli yksi mun lemppareista Thaimaassa asuessani. Minä en kyllä koskaan saanut eteeni kala- tai soijakastiketta tän ruuan kanssa, mutta makeaa chilikastiketta kylläkin, tosin sitäkin melko niukasti. Tätä pitäis tehdä itsekin! On vaan hirveän suuri kynnys, koska kana ei varmasti ole koskaan niin hyvää kuin autenttinen versio 🙂

  • Reply Heidi - Kärähtäneet maaliskuu 25, 2013 at 4:59 am

    Mulla on jo muutama vuosi autenttisen version maistamisesta, joten nyt uskalsin jo tehdä itsekin kun vertauskohde ei ole niin lähellä 😉 Olen sikäli huijannut reseptissä, että keittelen kanan liemessä höyryttämisen sijaan ja käytän koipipaloja enkä kuivempaa rintaa, niin saan varmasti tarpeeksi makua mukaan.

  • Leave a Reply