Kikherne-avokado-fetasalaatti

tammikuu 11, 2015

Ja salaateilla jatketaan. Kikherneistä ei ole vähään aikaan tullut tehtyä mitään, joten niitäkin oli nyt saatava. Lääkkeeksi edelleen kalvavaan salaatinhimoon kaivelin kaapeista valmiiksi löytyvistä aineksista sellaisen ”mitä meillä nyt tänään sattuu olemaan” -tyylisen salaatin, josta tuli oikein maukas arkilounas, ja myöhemmin vielä päivällinenkin. Toisin kuin linssisalaatti, tämä salaatti ei valitettavasti ihmispoikaselle maistunut, hän maisteli raaka-aineita tyytyväisenä valmistusvaiheessa mutta lautaselta poimi vain muutaman kikherneen, puristeli sen jälkeen avokadonpalat käsissään muusiksi, tuuppasi lautasen kaikin voimin niin kauas edestään kuin mahdollista ja heitti lopuksi ruokalapun teatraalisesti perään. Ei väkisin. Minä kuitenkin pidin salaatista; kikherneet toivat siihen ruokaisuutta, kurkku ja sipuli mehevyyttä, avokado pehmeyttä, salaattisekoitus keväisyyttä ja feta mukavaa suolaisuutta. Harmi, ettei kaapissa ollut tomaatteja, niitä salaatti olisi ehkä vielä kaivannut. Helppoa ja (itselleni) maistuvaa arkiruokaa tästä tuli joka tapauksessa, ainut muistettava juttu on, että kikherneitä pitäisi liottaa kahdeksan tuntia ja keittääkin vielä tunnin – jos haluat salaattisi nopeammin, voi herneet ostaa purkissa käyttövalmiina. Menee joko sellaisenaan tai lisukkeena!

P.S. Jotta kukaan ei kuvittelisi, että meillä on kokonaan hurahdettu salaatteihin, kerrottakoon loppuun, että eilen söimme hodareita. Niistä ei jäänyt dokumentoitavaa jälkipolville, mutta hyvää kaappientyhjennysruokaa olivat nekin. Ostin Hakaniemestä E. Hakkaraiselta muutaman tuoremakkaran hodareiden väliin, mutta sämpylät tehtiin jämäjauhoista ja makkaran kanssa mukaan sujahti mm. hapankaalipurkin ja suolakurkkujen jämät, sekä pakastimesta otettua possunlapaa.

Kikherne-avokado-fetasalaatti

3 dl kuivattuja kikherneitä
150g fetajuustoa
1 avokado
1 pieni punasipuli
n. 10cm pätkä kurkkua
kourallinen rucolaa tai mieleistä, tummaa salaattisekoitusta
1 sitruunan mehu
1/2 valkosipulinkynsi
2 tl sokeria
muutama hyppysellinen suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
n. 1/2 dl hyvää oliiviöljyä

1. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, valmistele ne pakkauksen ohjeen mukaan; minä liotin yön yli, huuhtelin, keitin tunnin, valutin ja jäähdytin.

3. Valmista kastike. Sekoita pienessä kulhossa tai lasissa sitruunamehu, sokeri, suola ja mustapippuri ja purista mukaan puolikas valkosipulinkynsi. Anna levähtää hetken tai sekoittele, kunnes sokeri ehtii suurin piirtein liueta sitruunamehuun. Valuta mukaan öljy samalla sekoittaen.

2. Pilko salaattikulhoon kurkku, punasipuli, feta ja avokado ja sekoita mukaan kikherneet sekä salaattisekoitus (jota voi tarvittaessa myös vähän hienontaa ensin). Kaada päälle kastike, kääntele sekaisin ja anna maustua hetken jääkaapissa. Tätäkään salaattia ei kannata tarjota ihan jääkaappikylmänä, joten ota salaatti huoneenlämpöön jo vähän ennen tarjoilua.

No Comments

Leave a Reply