Kimchi

huhtikuu 13, 2013
Kuvasta tuli turhankin samankaltainen Option kanssa, mutta purkkini oli vähän turhan iso, joten sivukuva olisi ollut kovin ruma…

Pari ruokajuttua aiheuttavat minulle niin suurta riippuvuutta, että en voi lopettaa niiden syömistä, ennen kuin syötävää ei enää ole. Yksi on tuoreet herneet, ja toinen on kimchi. Erityisesti jälkimmäinen ei ole kaikkien mieleen, mutta minä vain olen hulluna kimchiin. Turha tulla kitisemään  ”mädästä kaalista”, eihän se nyt ole hapankaalia kummempaa!

Muutaman kerran olen ennenkin tehnyt kimchiä, mutta menestys on ollut vähän vaihtelevaa. Useimmiten kiinankaali on jäänyt vähän raa’an tuntuiseksi, ja joskus taas maut ovat olleet liian pliisut. Joskus on käynyt myös niin, että kimchi on huvennut purkistaan pala palalta jo ennen, kun se olisi valmista…

Hiljattain Optiossa julkaistiin Lauryn Chunin The Kimchi Cookbookista napattu ohje kimchille, joten päätin pitkästä aikaa testata, miten valmistus sujuisi. Aiemmin käyttämissäni resepteissä on ensin liotettu kokonaisia kiinankaalin lehtiä suolavedessä ja annettu maustetun kimchiseoksen hapattua vain vuorokauden verran, mutta tässä versiossa kiinankaalin lehdet vain sekoitetaan suolan kanssa ilman vettä, ja toisaalta hapatusaika on kolme vuorokautta. Onnistumisen varmistamiseksi piilotin kimchini visusti suljettuun kaappiin ja pyysin isäntää tarvittaessa siirtämään koko purkin lukkojen taakse hävikin välttämiseksi.

Ja tällä kertaa kimchini onnistui! Siitä tuli sopivan hapanta, sopivan suolaista ja ihanan mausteista. Minulla oli kiinankaalia vain puolet ohjeen määrästä, mutta maustetahnan tein melkein täysimääräisenä (miinus katkaravut, joita kotoa ei löytynyt), mikä tietysti voimisti kimchin makua entisestään ja teki siitä erittäin tulista. Se sopi minulle, mutta allaolevan ohjeen julkaisen Option alkuperäisessä muodossa, koska ei chiliä ehkä ihan niin paljon kuuluisi olla… 🙂

Ohjeen mukaan valmis kimchi säilyisi jääkaapissa puolikin vuotta, mutta itse olen tyytyväinen, jos se säilyy meidän ahmattien käsissä edes puoli tuntia. Kuten muissakin säilykkeissä, hygienia on tärkeää kimchin onnistumisen ja säilymisen kannalta.

Kimchi

2 kg kiinankaalia
1,2 dl merisuolaa

maustetahna

1 keskikokoinen sipuli ohuina viipaleina
3 valkosipulinkynttä puristettuna
2 tl inkivääriä hienona raasteena
2 rkl anjovis- tai kalakastiketta (nam pla)
2 rkl suolattuja katkarapuja
2 tl sokeria
1,2 dl korealaisia chililastuja (minulla jotain muita etnokaupan lastuja)
4 kevätsipulin vihreät osat

1. Huuhtaisen kiinankaalin lehdet ja leikkaa n. 5 cm kuutioiksi. Sekoita lehdet ja suola ja anna vetäytyä noin tunnin ajan.

2. Kiinankaalin vetäytyessä valmista maustetahna: yhdistä pienessä kulhossa sipuli, valkosipuli, kalakastike, katkaravut ja sokeri. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää chililastut ja anna vetäytyä n. 15 min.

3. Huuhdo ja valuta suolan kanssa muhinut kaali. Sekoita kevätsipuli, kaali ja maustetahna niin, että kaaliin menee tahnaa kauttaaltaan. Pakkaa sekoitus tiiviisti parin litran puhtaaseen lasipurkkiin, kaada päälle vajaa desi vettä, sulje purkki tiiviisti ja anna käydä huoneenlämmössä kolme päivää.

Chiliä löytyi kotoa tarpeeksi, joten sen kanssa ei ujosteltu 🙂

2 Comments

  • Reply Tuorepasta huhtikuu 13, 2013 at 10:02 am

    Kerran olen itsekin kokeillut kimchin tekoa, mutta siitä ei kyllä tullut ollenkaan hyvää. En tiedä oliko vika reseptissä, sen toteuttamisessa vai maistajan makuaistissa 🙂 Täytyisi varmaan kokeilla joskus uudestaan. Tämä sun ainakin näyttää niin hyvältä, että ehkäpä tätä uskaltaa lähteä kokeilemaan 🙂

  • Reply Heidi - Kärähtäneet huhtikuu 13, 2013 at 1:14 pm

    Minullakin on useampi kimchi mennyt pieleen, mutta tämä resepti oli tosi helppo ja toimiva, suosittelen! 🙂

  • Leave a Reply