Kitupiikin päiväkirja, osa 4: Sienet etikkaliemessä

syyskuu 8, 2012

Etikkaan säilötyt asiat jakavat vähän mielipiteitä, mutta minusta ne ovat sairaan hyviä. Kurkut, sekavihannekset, sillit, sipulit, punajuuret – you name it, minä tykkään. Viime viikonlopun sienisaaliista toteutin himoani etikkaliemessä säilöttyihin sieniin. Kunhan sieniä ei osta kaupasta, resepti sopii hyvin myös kitupiikkiteemaani, joka jatkuu tällä erää vielä pari päivää.

Etikkasieniksi sopivat mielestäni parhaiten erilaiset tatit, haperot sekä pienehköt, vielä rapsakat kantarellit, jotka voi vaan tuoreeltaan viipaloida liemeen. Isommatkin käyvät, mutta ne ovat koostumukseltaan hieman sitkeämpiä ja maultaan pippurisempia. Kaveriksi sipulia, josta tulee liemessä muhiessaan melkein yhtä hyvää kuin itse sienistä.

Olen käyttänyt liemen tekoon samaa, hyväksi havaittua etikkaliemipohjaa kuin parhaan sillin reseptissä; sieniversioon olen vain lisännyt vähän suolaa, koska sienet eivät itsessään ole suolaisia.

Etikkaliemeen säilötyt sienet

n. 5-7dl tuoreita ja putsattuja tatteja, haperoita tai kantarelleja
1 sipuli

1 dl etikkaa
1 tl suolaa (maistele ja lisää enemmän, jos siltä tuntuu)
3 dl vettä
2 dl sokeria
kokonaisia maustepippureita
5 neilikkaa
1 laakerinlehti

Lisäksi tarvitset puhtaan, kannellisen lasipurkin.

1. Kiehauta etikka, sokeri, suola ja vesi liemeksi. Anna jäähtyä.

2. Viipaloi sienet (pienet kantarellit voi jättää kokonaisiksi) ja sipuli, ja lado kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin yhdessä mausteiden kanssa. Kaada päälle etikkaliemi ja laita kannella peitettynä jääkaappiin maustumaan ainakin yön yli, mielellään vuorokaudeksi. Sienet säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa.

No Comments

Leave a Reply