Koreaa possua

syyskuu 6, 2014

Olen tainnut jaksaa huomautella, että pulled porkista eli nyhtöpossusta on nykyisin jo lähes ylitarjontaa. Sitä saa lounasruokaloista, ketjuravintoloista, pop-upeista, food truckeista ja valmiiksi pakattuna jopa kaupan kylmätiskistä. Silti, minäkin olen pulled porkin suuri fani ja teen sitä verrattain usein, eihän tarjonta itse ruokaa pahenna yhtään. Kyseessä on sangen vaivaton ja edullinen, mutta monikäyttöinen ja suussasulava herkku, eli juuri sellainen ruoka, jota tykkään itse tehdä.

Viimeksi pulled pork kutsuttiin hätiin, kun tein pitkästä aikaa kimchiä. Minusta hapan, tulinen ja suolainen kimchi kaipaa parikseen mauiltaan vähän makeaan taittuvaa, kohtalaisen rasvaista lihaa, mieluiten possua. Ykkösvalintani olisi ollut luullinen paahtokylki, mutta koska pakastimessa oli useampi pala lapaa, päädyin tekemään nyhtöpossua aasialaishenkisellä marinadilla. En voi nimittäin sanoa possua korealaiseksi, koska tuntemukseni korealaisesta ruuasta alkaa ja päättyy kimchiin ja muutamiin ravintolareissuihin. Mielikuvitukseeni piirtyi kuitenkin kuva seesaminsiemenillä höystetystä, makeassa marinadissa muhineesta lihasta, ja sitä kuvaa seuraten syntyi enemmän tai vähemmän korea possuni. Jotta sekasorto olisi täydellinen, söimme possun ja osan kimchistä riisipaperirullien sisällä. Maistui se tosi hyvältä niinkin, vaikkei suoritus mikään tyylipuhdas ollutkaan.

Makeanseesaminen pulled pork

n. 1kg pala porsaan lapaa, mieluiten luun ja silavan kera.
suolaa
(n. 1-2 dl vettä)

kastike

1 dl luumusosetta
3 rkl soijaa
1 rkl siirappia
2 tähtianista
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl seesaminsiemeniä
n. 1 dl lihan paistolientä

1. Hiero possunlapaan suolaa ja laita se uuninkestävään vuokaan nestetilkan kera. Kypsennä n. 120-asteisessa uunissa viitisen tuntia tai kunnes liha putoaa luusta ja irtoaa haarukalla vedettäessä suikaleina. Lisää vuokaan vettä tarvittaessa, jos liha näyttää kuivahtavan. Säästä paistossa kertyvä liemi.

2. Irrota possunlavasta kamara, silavakerros ja luut, ja nyhdä liha kahdella haarukalla suikaleiksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset seesaminsiemeniä lukuunottamatta, ja sekoita kastike vielä lihaan. Siirrä seos uuninkestävään vuokaan ja ripottele seesaminsiemenet päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.


No Comments

Leave a Reply