Kurpitsan kesytystä, osa 1

marraskuu 28, 2013

Olen varmaan joskus aiemminkin maininnut, että en ole ihan sinut sen kanssa, jos en jostain ruuasta tai raaka-aineesta pidä. Toki joka ruuan voi tehdä huonosti ja pilata, eikä siitä silloin tarvitsekaan pitää, mutta jostain lapsellisesta syystä en osaa hyväksyä sitä, että joskus vastaan tulee ruoka, josta en vain tykkää. Yleensä silloin yritän opetella syömään ao. ruokaa ja yleensä siinä onnistunkin, joistain ruokavihollisista on tullut ajan ja totuttelun myötä jopa ylimpiä ystäviäni 🙂

Tällä hetkellä päällimmäiset vierastuksen kohteeni ovat jauheliha-perunasoselaatikko (jep – kyllä mä sitä syön, mutta en vaan saa siitä mitään irti, ja mielessä kummittelevat edelleen kouluaikojen happaman maidon makuiset perunasosejauheesta tehdyt laatikot) sekä kurpitsa. Koska kurpitsa tuntuu olevan kaikkien paitsi minun mielestäni hyvää, ostin nyt ensimmäisen muuhun kuin kurpitsalyhtyyn pyhitetyn kurpitsani, ja aloitin kurpitsanvierastukseni taltuttamisen. Tai siis tarkemmin ottaen ostin myskikurpitsan, koska ajattelin tavallisessa kurpitsassa olevan aivan liikaa tuhottavaa.

Perinteinen pumpkin pie olisi tietysti ollut hieno kurpitsankesytysprojekti, mutta päädyin tekemään jotain helpompaa ja turvallisempaa, uunissa paahdettua kurpitsaa sisältävän kasvislisukkeen possunkyljyksille. Maistellessani kurpitsaa raakana ennen uunitusta en oikein saanut siitä mitään irti, vaan se oli juuri niin pliisua kuin muistin, mutta uunista tullessa – yllätys, yllätys – kurpitsa olikin ihan hyvää! Ei vieläkään mielijuttuni, mutta oikein toimiva yhdistelmä muiden ainesten kanssa, ja kelpo kumppani ihanille luomupossun kyljyksille. Tästä se lähtee, toimiva kurpitsasuhteeni!

Lisuke paahdetusta kurpitsasta

1/2 myskikurpitsaa
1/2 valkosipulin kynnet kuorineen
pieni kourallinen kuorittuja saksanpähkinöitä
oliiviöljyä
ripaus savupaprikaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
100g fetaa (salaattijuustoa)
kourallinen rucolaa
(hunajaa, balsamiviinietikkaa tms.)

1. Lohko kurpitsa reiluiksi suupaloiksi. Laita lohkot, saksanpähkinät ja kuorimattomat valkosipulinkynnet vuokaan ja mausta suolalla, pippurilla ja savupaprikalla. Lorauta päälle oliiviöljyä ja pyöräytä muutaman kerran ympäri niin, että öljy tarttuu kaikkiin aineksiin. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 30 min

2. Murusta kurpitsaviipaleiden päälle feta ja nakkaa mukaan vielä rucola, ja pyöräytä kertaalleen ainekset sekaisin. Jos haluat, ripottele pinnalle esimerkiksi muutama tippa balsamicoa tai hunajaa.

2 Comments

  • Reply Taina joulukuu 6, 2013 at 3:35 pm

    Olen kokeillut useamman kerran erilaisia myskikurpitsaohjeita, mutta en ole saanut niistä ihania makuelämyksiä, kuten aina muut kehuivat. Nyt meillä unohtui yksi myskikurpitsa pariksi viikoksi sivupöydälle. Epäilin sen olevan jo pilalla, mutta hätäpäissäni laitin sitäkin uuniin: voi hyvänen aika, miten hyvää se oli! Syvä maku. Ehkä aiemmat kurpitsani ovat olleet raakoja?

  • Reply Heidi - Kärähtäneet joulukuu 7, 2013 at 5:13 pm

    Mielenkiintoinen huomio, enpäs ole tullut ajatelleeksi tuota. Mutta ei toisaalta ihmekään, kun miettii että kaupasta ostaessa ainakin iso osa hedelmistä on vähän raakoja, miksei siis kurpitsakin olisi.

  • Leave a Reply