Kuukauden kasvis – fenkoli: Kala-simpukkapata

maaliskuu 26, 2014

Simpukat ovat tällä kaudella jääneet meillä vähän vähälle käytölle, oikeastaan kahdesta syystä: ensinnäkin, niitä saa kaupoista usein vain loppuviikosta, mikä rajoittaa käyttöpäiviä, kun ostan ne aina samana päivänä kuin käytän. Ja toiseksi, vaikka käsittely sinänsä on helppoa, se vaatii joksikin aikaa molemmat käteni ja haluan heti simpukat käsiteltyäni kypsentää ne – ja tällä hetkellä suosin pääasiassa ruokia, joiden valmistus ei kärsi pienistä tai suuremmistakaan keskeytyksistä.

Toisinaan on simpukoita kuitenkin saatava, ja silloin vain varmistetaan, että isäntä on apukäsiparina tarvittaessa. Viime ajat minua on – myös kuukauden kasvikseni – hengessä himottanut ajatus fenkolisesta kala-äyriäispadasta, sellaisesta reilusta yhden astian ruuasta. Pata ei kovin kauas kalakeitosta putoa, mutta yritin tehdä siitä tukevampaa, enemmän reilun kokoisia sattumia suhteessa liemeen, jonka pienehköä määrää kompensoi sitten voimakas maku. Lientä muuntelemalla saa pataan erilaisia vivahteita, harkitsin tämänkertaiselle kermaiselle liemelle vaihtoehdoksi mm. voimakkaan aniksista versiota, johon tulisi fenkolin makua korostamaan vielä tähtianista ja/tai anisviinaa. Sinappisen kermaisella liemellä ei kuitenkaan voi mennä pieleen, kun punaisen kalan ja simpukoiden kanssa pelaa, ja olin oikein tyytyväinen valintaani. Lämmitin pataa vielä seuraavana päivänä lounaaksi; perunat rupesivat silloin olemaan jo melkoista muhjua, mutta kokonaisuus oli oikeastaan vielä parempi, kuin ensimmäisellä syömiskerralla – hajonneet perunat paksunsivat liemen chowder-tyyliseksi, ja padan makuaineet, kala, simpukat, tilli ja fenkoli olivat tehneet työnsä ja levinneet keitokseen kauttaaltaan.

Kala-simpukkapata

n. 500g pala nahatonta kirjolohifileetä
700-800g simpukoita (kilon pussi putsattuna)
2 fenkolia
6-8 perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
1 lasi valkoviiniä
2-3 dl hyvää kalalientä
2 dl kermaa
1 rkl dijon-sinappia
nippu tilliä
valkopippuria
(suolaa)
tilkka öljyä

1. Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipuli ja viipaloi fenkoli. Kuullota porkkanaa ja sipulia hetki öljytilkassa ison padan tai kattilan pohjalla, lisää sitten fenkoli ja kuullota vielä hieman. Lisää perunat, valkoviini ja kylmä kalaliemi ja tuo kiehuvaksi. Putsaa simpukat ja paloittele kala odotellessasi.

2. Kun liemi kiehuu kunnolla, lisää valkopippuri ja tarvittaessa suolaa. Lisää putsatut simpukat pataan, kääntele hyvin sekaisin ja anna muhia korkealla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Lisää sitten pataan kala, kerma ja dijon-sinappi. Kun pata alkaa jälleen kuplia, ota se pois liedeltä, silppua mukaan tilli ja tarjoile heti.No Comments

Leave a Reply