Kuukauden kasvis – porkkana: porkkanaletut

tammikuu 26, 2014

Olen vielä kaksi porkkanareseptiä tammikuun aikana ”velkaa”, ja tässä niistä ensimmäinen. Pinaattiletuista tykkäävät (varmaan) kaikki, mutta porkkanalettuja tulee harvemmin syötyä, vaikka hyviä ovat nekin. Valitsin porkkanaletut kuitenkin kuukauden kasvis -kamppiksen reseptiksi ensisijaisesti siksi, että historiani lettujen kanssa on kehno ja kaipaan kipeästi harjoitusta. Isäntä onkin meillä lettumestari, minä yritin normiräiskäleitä paistaa viimeksi noin kymmenen vuotta sitten ja sain aikaan lähinnä raivarit. Onneksi tutustuin sittemmin isäntään niin en ole jäänyt kokonaan letuitta. Isoja räiskäleitä en kuitenkaan tälläkään kertaa paistanut, vaan otin blinipannun avuksi, sillä sai mukavan kokoisia lettusia.

Letuille meinasi muutenkin käydä huonosti; tein taikinan jo edellispäivänä mutta paistaminen ei sitten huvittanutkaan, joten jätin sen jääkaappiin muhimaan seuraavaan päivään. Hieman pelkäsin, että sinne taikina jää kunnes kävelee itsekseen kaapista ulos, mutta onneksi sain aikaiseksi paistaa satsin aamupalaksi. Vallan hyviähän lätyt olivat ja sopivat erinomaisesti aamiaisruuaksi. Me söimme lettujen kaverina pelkkiä puolukoita, mutta aamiaispöydässä kun oltiin, tuli mieleen että pekoni olisi ollut ihan mainio kaveri myös.

Allaolevasta ohjeesta tuli 7 blinikokoista lättyä, mikä riitti kahdelle aamiaiseksi. Resepti on hyvin perusmallinen, mutta lisämaustoa kannattaa toki harkita, varsinkin, jos suolaisia lettuja on tekemässä. Taikinaa korjaisin jatkossa sen verran, että käyttäisin porkkanaraastetta vielä yhden porkkanan verran enemmän.

Lisää porkkanaraasteen upotusta muuten myös näissä porkkanasämpylöissä.

Porkkanaletut

2 munaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
kaksi keskikokoista porkkanaa raastettuna
suolaa
(kirkastettua) voita paistamiseen

1. Vatkaa munat ja maito kevyesti sekaisin. Lisää jauhot, suola ja porkkanaraaste, sekoita, ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia.

2. Paista lettuja voissa keskilämmöllä muutama minuutti molemmin puolin, kunnes ne saavat kauniin värin. Tarjoile heti. Valurautaista blinipannua käyttäessäni kirkastin voin, mutta pannusta riippuen voin kirkastus on makuasia.

No Comments

Leave a Reply