Munakas kylmäsavulohella ja juustoilla

helmikuu 8, 2012

Lisään tämän reseptin myötä tunnisteisiin oman kategorian ”tähteet”, koska viime aikoina niistä on raavittu kasaan muitakin juttuja monenlaisiin tilanteisiin. Tämä päivä oli kokonaisuudessaan yhtä tilannetta: ensin nukuin makeasti pommiin, minkä seurauksena päätin säästää työmatkoihin kuluvan ajan ja jäädä kotitoimistolle. Aamiainen jäi väliin kuroessa kiinni asioita, joita olin kuvitellut ehtiväni tehdä heti aamun alkajaisiksi (kuuluisia viimeisiä sanoja…). Työpäivä osoittautui kakofoniseksi, ja venähti vielä liian pitkäksikin. Ja mikä pahinta, en ollut etukäteen osannut varata mitään lounasta jääkaappiin!

First things first, lounaskriisistä oli selvittävä. Jääkaapissa oli pari pientä palaa juustoa, yksi pieni pala kylmäsavulohta ja vähän salaattisekoitusta, johon kuului mm. rucolaa ja pinaattia. Perusvarastossa on käytännössä aina munia ja sipulia, joten päädyin tekemään aineksista munakkaan. Maut sopivat niin hyvin yhteen, että reseptinkin kehtaa jakaa vaikka hyvin yksinkertaisesta tuotoksesta onkin kyse. Oikeastaan ainut juju on olla riittävän vikkelä täytteitä lisätessä, ettei munakas ehdi hyytyä kokonaan – paitsi tietysti jos tykkää täysin hyytyneestä munakkaasta. Ja nyt on ilmeisesti päivä pidentynyt sen verran, että digipokkarillakin sai kuvan ihan pelkässä luonnonvalossa!

Munakas kylmäsavulohesta (iso annos yhdelle tai vähän pienempi kahdelle)

4 munaa
1,5 dl vettä
0, 5 dl vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria

1/2 punasipuli
pala kylmäsavulohta
vähän juustonjämiä (minulla pieni pala vuohenjuustoa ja pieni pala polaria)
rucolaa, pinaattia tai muuta tummanvihreää lehteä

Raasta tai murenna juusto (riippuen siitä mitä juustoa jääkaapissasi on), leikkaa sipuli renkaiksi ja ja kylmäsavulohi suikaleiksi tai viipaleiksi. Vatkaa munat, maito ja jauho löysäksi taikinaksi. Lisä taikinaan suolaa makusi mukaan. Kaada taikina lämpimään paistinpannuun ja anna kypsyä keskilämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes munakas on suurimmaksi osaksi hyytynyt, mutta keskiosa vielä päältä hieman löysä. Ripottele puolelle munakkaasta juusto ja anna sulaa muutama ylimääräinen sekunti. Lisää lohisuikaleet, punasipulirenkaat ja vihreät lehdet samalle puolelle. Mausta mustapippurilla. Käännä munakkaan vapaa puoli kanneksi ja tarjoile heti.

No Comments

Leave a Reply