Reseptit

Onnistuneet karitsan ribsit

marraskuu 27, 2015
karitsan_ribsit

Kotimaista karitsaa on vielä tuoreenakin melko hyvin saatavilla, vaikka paras sesonki oli jo syys-lokakuussa. Kannattaa siis ostaa sitä ennemmin nyt, kuin odottaa pääsiäiseen! Minun palani olivat pakastettuja, koska ostin jo syyskuussa puolikkaan karitsan, nyt käyttöön pääsivät sen kylkipalat. Olen pari kertaa ennenkin tehnyt karitsan ribsejä ja ne ovat onnistuneet ihan hyvin, mutta tosiaan, vain ”ihan hyvin”. Tästä syystä en asettanut niille suuria odotuksia vaan valmistin ne arkiateriaksi, hieman muita jämiä hyödyntäen. Mutta millainen arkiateria siitä tulikaan!

Tämänkertaisista ribseistä tulikin aivan suussasulavat. Osittain syynä oli varmasti maukas, laadukas liha, mutta suurimpana tekijänä arvelen olleen aiempaa matalamman kypsennyslämpötilan. Nyt sain sitä luusta putoavaa, suussasulavaa lihaa. Rasvaisuudesta huolimatta ei karitsassa ole vielä lampaalle ominaista, villaista makua. Koska arki-illan ateriani usein kuihtuvat kokkausajan puutteessa voileiviksi, voin kertoa, että tämä ateria sai hymyn huulille.

Kaverina ribseille oli jälleen kerran linssisalaattia, johon olin sekoittanut sitruunaisen, Lähi-itään vivahtavan kastikkeen sekä pari päivää vanhat vihreän salaatin jämät. Minulla taitaa nyt olla meneillään joku linssikausi, koska syön hyvin samantyylisiä salaatteja alvariinsa. Lisäksi sekoittelin niinikään hävikkiuhan alla olevasta ranskankermasta dipin, johon tuli mm. sitruunaa, korianteria sekä hieman hunajaa.

Karitsan ribsit (kolmelle – neljälle)

800 g – 1 kg lihaisia, pienehköjä karitsan kylkipaloja
2 rkl hunajaa
(tuoretta korianteria tai minttua silputtuna valmiille ribseille)

marinadi:

2 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 sitruunan mehu ja hedelmäliha
1/2 sitruunan raastettu kuori
loraus oliiviöljyä
muutama hyppysellinen suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Sekoita kaikki marinadin ainekset. Kaada marinadi muovipussiin ja lisää ribsit. Sulje hyvin ja kääntele muutaman kerran niin, että ribsit saavat marinadia kauttaaltaan päälleen. Laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

2. Ota ribsit jääkaapista noin puoli tuntia ennen kypsennystä. Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen. Laita ribsit uunivuokaan, kaada loput marinadit pussista päälle, peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa noin kaksi tuntia, kunnes liha irtoaa helposti luusta.

3. Ota ribsit uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Sivele ribsien pinta hunajalla ja uunin lämmettyä, laita takaisin uuniin ilman foliota n. 10-15 minuutiksi, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Hunaja palaa herkästi, joten varo polttamasta ribsejä. Anna valmiiden ribsien vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Sirottele pintaan tuoretta, silputtua minttua tai korianteria.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply