Pähkinäbroileri

elokuu 19, 2012

Joskus käy niin hyvä tuuri, että vaikka jääkaapissa on eri raaka-aineet, kuin mitä siellä piti olla, ja vaikka joutuu muuttamaan suunnitelmia lennossa, niin ruuasta tulee silti aika hyvää. Eilen kävi juurikin niin: tarkoitus oli tehdä nopeahko kalaruoka, johon kala oli vielä ostamatta. Vietimme aurinkoisen ja seisojalle erityisen mieluisen rantapäivän anopin mökillä, mutta lähtiessämme huomasimme, että kello oli ehtinyt vierähtää emmekä varmaan enää ehtisi kaupan kautta kalaa hakemaan. Tiesin jääkaapista löytyvän paketin erehdyksessä ostettuja, marinoituja broilerinkoipia, mutta ajatus niistä sellaisenaan ei houkuttanut. Pienellä tuunauksella koivista saatiin kuitenkin oikein maistuvia, sellaisia, mitä voi tehdä uudestaankin.

Marinadin vaihtaminen vaati kymmenisen minuuttia ylimääräistä hommaa, mutta kokkausaika ei pidentynyt, koska muutokset ehti hyvin tekemään uunin lämmetessä. Vielä paremman lopputuloksen saisi varmasti, jos antaisi koipien marinoitua ihan rauhassa useamman tunnin. Koska valmistin koivet vuoassa, jossa ne muhivat osin omassa liemessään, otin nahatkin pois – se on tietysti makuasia, mutta mä tykkään broilerinnahasta vain rapeaksi paistuneena, en hautuneena lölläkeenä.

Mainittakoon vielä erikseen, koipien kaveriksi ostimme kotimatkalta 51-tien varrelta Siuntiosta Kartanomaissin tuoretta maissia, joka oli ihan huippuhyvää (vaikka kaupat menivät kiinni, ehdimme juuri ja juuri maissikauppaan :). Ainakaan meidän lähimarketeista ei ole usein saanut maissia tuoreena, vaan yleensä ruokapöytään on päätynyt sellaisia esikeitettyjä, vakuumipakattuja pötkylöitä. Totesin jo isännälle taannoin, että olen tainnut saada maissikiintiöni täyteen, mutta nyt tuoretta maissia syödessäni huomasin, että kyse olikin siitä, että olen vain saanut vakuumimaissikiintiöni täyteen – tuoreet maissit olivat aivan erilaisia, ihanan rapeita ja mehukkaita verrattuna jauhoiseen vakuumiversioon. Suosittelen!

Pähkinäiset broilerinkoivet (kahdelle-kolmelle)

3 broilerinkoipea (minulla marinoituja, mutta marinoimaton koipi aina parempi)
pieni nippu tuoretta korianteria silputtuna

marinadi

2 rkl maapähkinävoita
2 rkl soijaa
1 rkl siirappia
1 limetin mehu
1 iso, punainen chilipalko siemenineen
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl vettä

1. Poista koivista nahat vetämällä. Nahka irtoaa helpoiten, kun vetää sen reiden ulkosyrjästä nilkkaa kohden. Jos käytät marinoituja koipia, huuhtaise vanha marinadi pois ja kuivaa koivet talouspaperilla. Laita odottamaan matalahkoon vuokaan.

2. Hienonna valkosipuli ja chili pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki  marinadin ainekset keskenään. Kaada koipien päälle ja kääntele koipia hieman niin, että ne saavat kastiketta molemmille puolilleen.

3. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunti. Sirottele päälle silputtua korianteria.

2 Comments

  • Reply Iituntiltu elokuu 19, 2012 at 10:55 am

    Nam! Kuulostaa kyllä älyttömän hyvältä! Tätäkin on pakko kokeilla 🙂

  • Reply Heidi - Kärähtäneet elokuu 20, 2012 at 4:23 pm

    Suosittelen! Peitti mukavasti myös sen ydinjätteen oranssin valmismarinadin maun, minkä koitin pestä koivista pois 😉

  • Leave a Reply