Paras marinadi tofulle? Kaksi hyvää vaihtoehtoa

tammikuu 17, 2015

Yleistä tietoa on, että tofu sellaisenaan ei maistu millekään (paitsi ehkä muovailuvahalle, mutta ei, en oikeasti tiedä, miltä muovailuvaha maistuu). Ja se, että tofusta tulee juuri niin hyvää kuin marinadinsa. Silti, vaikka tekisi kuinka hyvän marinadin, niin usein se tofukokemus vaan jää vähän vajaaksi. Useimmiten jää sellainen ”olihan tuo ihan syötävää” -fiilis.

Ylläolevan perusteella kuulostaa kenties siltä, että kannattaako sitä tofua minun laittaakaan, jos en koskaan ole siihen tyytyväinen, mutta jostain syystä sitäkin tekee välillä aina mieli. Varsinkin pannulla rapsakaksi paistettuna tofu on minusta hyvää ja tuo vaihtelua perheen kasvisruokapäiviin.
Koska en välitä ostaa tofuani valmiiksi marinoituna, olen viime aikoina testaillut useampia erilaisia marinadeja tavoitteenani löytää se paras henkiinherättäjä tuotteelle. Ja kas, pari juttua ovat toimineetkin tosi hyvin. Alla reseptit teillekin!

Vinkki: Tofua paistaessa olen ensin lämmittänyt pannun kuumaksi ja pienentänyt lämpötilan keskilämmölle heti, kun lisään tofuviipaleet pannuun, tällöin ne saavat paistopintaa mutta eivät ehdi palaa. Samasta syystä eli kärventymisen estämiseksi olen pyyhkinyt ylimääräisen marinadin pois viipaleiden pinnalta ennen paistoa. Jos tofun lisää wokkiruokaan tai salaattiin, voi ylijäämämarinadia käyttää vielä muun aterian maustossa tai salaatinkastikepohjana. Tofu murenee helposti, joten se kannattaa jättää kohtuullisen reiluiksi viipaleiksi / kuutioiksi marinoitaessa ja käsitellä varovaisesti turhia kääntöjä välttäen paiston aikana.

Misomarinoitu tofu

Tunnustan heti, tämä marinadi on ykkössuosikkini. Mison kanssa yhdistettävät maut muodostavat miedon mutta erittäin maukkaan kokonaisuuden, joka maistuu tofussa läpeensä. Marinadin määrä riittänee puoleenkin tofukiloon, mutta minä käytin viimeksi kaapissa olevan 250g paketin.

2 rkl misotahnaa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 tl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi puristettuna
(kevätsipulin varsia silputtuna – minulla ei tähän hätään ollut, mutta ne sopisivat loistavasti marinadiin)
n. 1/2 dl vettä

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Viipaloi tofu marinadiin ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin.

Thai-marinoitu tofu

Ja tässä toinen hyväksi havaittu vaihtoehto, varsinkin mausteisemman tofun ystävälle. Henkilökohtainen mielipiteeni tietysti on, että thai-maut sopivat ihan mihin tahansa. Tämänkin marinadin käytin 250 gramman tofupaketille.

2 rkl kalakastiketta
1 limetin mehu
tilkka vettä
2 kaffirlimetin lehteä silputtuna
muutama basilikanoksa silputtuna
1 pieni vihreä chili (tai muu tulinen chili) silputtuna
1 valkosipulinkynsi puristettuna

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Viipaloi tofu marinadiin ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin. Tämä marinadi on määrältään pienehkö ja koostumukseltaan ohut, joten tofupaloja kannattaa käännellä muutaman kerran marinoinnin aikana tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

No Comments

Leave a Reply