Uncategorized

Perinteinen sima ja muutama perunasalaattivinkki vapuksi

huhtikuu 28, 2013

Jos tänään innostut, niin ehdit vielä tehdä simaa vappupäivän rientoihin! Minä laitoin omani torstaina, ja huoneenlämmössä käytyään se alkaa nyt näyttää melko valmiilta.  Ohjeen otin – tittididii – fariinisokeripaketin kyljestä, hieman äidiltä lisäneuvoa kysyen. Jos simasta haluaa hieman vaaleampaa, voi puolet sokerista korvata tavallisella hienosokerilla.

Simaa lukuunottamatta vappumenyy on edelleen hieman auki, mutta enemmän turvaudumme perinteisiin piknikeväisiin kuin hienompiin herkkuihin. Piknik saattaa tietysti tapahtua myös olohuoneessa 🙂 Donitseja tulemme ainakin tekemään, sekä perunasalaattia. Jos vielä mietit perunasalaattivalintaasi, tässä muutama vinkki arkistojen aarteista:

Perinteisehkö perunasalaatti – tässä tehtynä pitkälti jämistä, mutta usein ihan normiperunasalaattini mukailee pitkälti tätä ohjetta.

Merellinen perunasalaatti – sopii loistavasti piknikevääksi, ja tässähän on melkein jo koko ateria samassa.

Vuohenjuusto-perunasalaatti – tämä on valmistettu alunperin lämpimäksi salaatiksi, mutta toimii yhtä hyvin kylmänäkin. Pekonin ja vuohenjuuston kanssa ei vaan voi mennä vikaan!

Lämmin perunasalaatti – ihana, yrttinen salaatti vappulounasta kotona tekeville. Uudet perunat sopivat tähän parhaiten, mutta vanhan sadon potuillakin pärjää!

Perinteinen sima 

500g fariinisokeria
4 l vettä
1/5 tl eli noin herneen kokoinen pala hiivaa
1-2 sitruunan mehu
1/2 tlk ykkösolutta
muutama tl sokeria
rusinoita

1. Kiehauta puolet vedestä ja sekoita fariinisokerin kanssa. Kun sokeri on sulanut, lisää vielä toinen puoli vedestä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota sekaan hiiva, lisää sitruunamehu ja anna odotella huoneenlämmössä noin vuorokauden.

2. Pullota sima. Laita jokaisen pullon pohjalle ripsaus sokeria (en tiedä miksi, tämä on varmaan taikauskoa) ja täytä simalla melkein kokonaan. Kaada päälle hömpsy pilsneriä ja pudota mukaan muutama rusina. Sulje pullot (varoituksen sana, liian tiiviissä oleva korkki voi tuoda simapulloon liikaa painetta) ja anna käydä huoneenlämmössä 2-3 vrk tai jääkaapissa 5 vrk. Sima on kypsää, kun rusinat nousevat pintaan.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Iituntiltu huhtikuu 28, 2013 at 8:09 am

    Ihanan näköistä simaa! Mä oon niin laiska, että turvaudun kaupan simatarjontaan :)Niistäkin jää aina osa juomatta.

  • Reply Heidi - Kärähtäneet huhtikuu 29, 2013 at 4:36 am

    Meillä ei ole tarvinnut kaataa simaa rööristä alas, joten olen aina silloin tällöin tehnyt – muuten vaivaa ei ole nimeksikään, mutta odottamiseen tuhrautuu tietenkin aikansa ja minä lahopää olen herännyt monena vuonna simantekoon vasta vappua edeltävänä päivänä 😀

  • Leave a Reply