Pinaatti-perunamuhennos ja paistettu siika

helmikuu 23, 2012

Kirjoitukset eivät nyt kulje ihan kronologisesti, mutta tuskinpa tuolla niin väliä. Aiemmin kirjoitin tarjoussiikafileistä, joita ostin sekä viikonlopun ruokatarpeiksi että graavisiikaa silmälläpitäen. Nyt seuraa sitten se viikonloppuruokailua käsittelevä osa.

Siikafileet paistoin voissa pannulla, ja niistä tuli juuri parahultaisia, hieman ruskistuneita, nahastaan rapsakoita ja sopivan, eikä liian, kypsiä. Niiden kanssa tein sitruunaisen tilli-voikastikeen, josta oli tarkoitus kirjoittaa erikseen, mutta taidanpa jättää toiseen kertaan, koska kastikkeesta nappaamani valokuva oli melkoisen luotaantyöntävä, sitä ei pelastanut edes söpö Hackmannin kesä-sarjan kattilani  ;D

Annoksen eniten kokkaustyötä vaatinut osa oli kuitenkin pinaatti-perunamuhennos, jonka halusinkin nostaa otsikon alkuun jo ennen hienoa pääraaka-ainetta. Olin alun perin ajatellut tehdä siian kaveriksi pinaatti-perunamuusin tai pyreen, mutta sitten alkoikin tehdä mieli jotain, missä olisi hieman enemmän sattumia. Lopputuloksena syntyi tämä reseptissä kuvailtu pinaatti-perunamuhennos.

Muhennoksen ohje on sikäli kiitollinen, ettei se ole kovin herkkä määrien heilahteluille, aineiden mittasuhteita voi vaihdella aivan oman mielen mukaan. Ohjeen mukainen annos on kahdelle, mutta meillä ruokaa tehtiin taas vähän reilummalla kädellä, ja vasta tänään kaavin viimeiset muhennokset kattilan pohjalta lounaaksi.

Paistettu siika

kaksi siikafilettä (n. 200-250g/kpl)
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

Nypi siikafileistä ruodot ja ripottele niille suolaa ja pippuria. Paista pannullan. muutama minuutti nahkapuoli alaspäin, ensimmäiset pari minuuttia korkealla lämmöllä ja sen jälkeen keskilämmöllä;
käännä fileet sitten lihapuoli alaspäin ja paista vielä keskilämmöllä pari-kolme minuuttia, kunnes kala saa kauniisti ruskistuneen paistopinnan.

Peruna-pinaattimuhennos

4 perunaa
1 sipuli
200g pussillinen pinaatinlehtiä
2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Pese perunat ja lohko ne kuorineen suupalaksi sopiviksi lohkoiksi. Höyrytä perunalohkot puolikypsiksi. Kuullota pinaatti ja sipuli pannulla, lisää perunat ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia hetken keskilämmöllä ja lisää sitten kerma. Hauduta, kunnes perunat ovat kypsät. Lopuksi muhennosta voi survaista pari kertaa perunanuijalla niin, että perunan rakenne hieman rikkoontuu mutta tekstuuri ei muutu vielä muussiksi, vaan on täynnä sattumia.

No Comments

Leave a Reply