Piparjuurisilli ja säästökuurin saldoa

helmikuu 10, 2013

Kitupiikkeily jatkuu, mutta eilen oltiin yltäkylläisesti nauttimassa blinejä siskoni perheen luona – perinteemme on kokoontua kerran talvessa syömään kyseisiä lettusia vatsamme kipeiksi. Jottei vahingossakaan pysyttäisi kohtuudessa, eivät täytteiksi ole riittäneet pelkät perinteiset mäti, smetana ja sipuli, vaan pöydästä pitää löytyä suurin piirtein kaikkea mahdollista. Nyt tarjolla oli siian- ja silakanmätiä sekä kirjolohen kylmäsavustettua mätiä, smetanaa ja sipulia, savusiikaa, graavilohta, katkarapuja, kahta lajia silliä, kinkkua, kananmunia, paistettuja suppilovahveroita, punajuurisalaattia, suolakurkkuja ja hunajaa, sekä raikasta kaalisalaattia tasoittamaan pahinta ähkyä. Saatoin unohtaakin vielä jotain…

Tällä kertaa ostimme omat viemisemme lähestulkoon valmiina, mutta jotain pientä oli silti kiva tehdä, joten sekoittelin kasaan piparjuurella höystetyn sillihakkeluksen. Käytin matjessillifilettä, enkä ollut ihan varma miten piparjuuri sen kanssa sopisi, mutta hyvin toimi, tuoden pientä sinappimaista töpäkkyyttä silliin. Hassua telepatiaa oli, että siskoni oli tehnyt silliä melkein samoista aineksista miinus piparjuuri, mutta lopputulokset olivat hyvinkin eri makuiset, kun mittasuhteet olivat erilaiset. Ja molemmat hyviä!

Kaikesta tästä takaisin säästökuuriin; laskin, että edellisviikolla viikon ruokakulut olivat n. 95 euroa eli melko tarkasti budjetissa, tällä viikolla repsahdin pari kymppiä yli blinituomisten (en tarkoita tällä nyt silliä, siitä saa edullisesti valmistettua vaikka mitä) sekä erityisesti perjantai-illan tortilla-aterian myötä. Skarpata pitää siis, yhdet ei-sniiduiluherkuttelut viikkobudjettiin saa mahtumaan, mutta kahdet tekevät jo tiukkaa. Ja voihan edullisemmallakin syödä ihan tosi hyvin!

Piparjuurisilli

n. 300g matjessillifilettä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta piparjuurta kuorittuna
muutama tillinoksa
1 pienehkö tai puolikas isosta punasipulista
1/2 prk kermaviiliä
1-2 rkl kapriksia
1 tl sokeria

Pilko silli pieniksi kuutioiksi. Raasta piparjuuri raastimen hienolla terällä ja hienonna sipuli, tilli sekä kaprikset, ja sekoita kaikki ainekset keskenään kannellisessa purkissa. Lisää pari ruokalusikallista kermaviiliä sekä sokeri, laita kansi päälle ja ravistele sekaisin. Jatka vielä kermaviilin lisäämistä vähän kerrallaan, kunnes rakenne on itsellesi mieluisa.

No Comments

Leave a Reply