Raikas nuudelikeitto

maaliskuu 23, 2013

Tiedättehän ne ihanat, aasialaiset nuudelisopat, joita näkee matkailuohjelmissa tarjottavan katukeittiöistä? Nuudeleita, mahdollisesti lihaa, vihanneksia, korianteria ja chiliä nakataan kulhoon ja päälle kaadetaan höyryävän kuumaa lientä. Vietnamilainen pho-keitto taitaa olla tunnetuimpia nuudelikeittoja, mutta sen valmistuksen saloista en ole niin perillä – enkä tainnut soppaa koskaan maistaakaan – että omaa keittoani sellaiseksi kutsuisin. Tämä on sen sijaan minun näkemykseni raikkaasta nuudelikeitosta; aromaattinen liemi jossa on kypsytetty hieman possun jauhelihaa, kaverinaan riisinuudeleita, chiliä ja kevätsipulia.

Yhtäaikaa lämmittävää vielä vilpoisille keleille, mutta samalla jo raikkaan ja tuoreen keväistä!

Nuudelikeitto possun jauhelihalla

400g porsaan jauhelihaa
1,5 l hyvää lihalientä (minulla possulientä)
tujaus kalakastiketta
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 sitruunaruohon varsi
muutama palko punaista chiliä (maun mukaan)
nippu tuoretta korianteria
nippu kevätsipulia
muutama kiinankaalin lehti
2 annosta riisinuudeleita
muutama rkl soijaa

1. Aloita liemestä. Kaada lihaliemi kattilaan ja lorauta sekaan soija ja kalakastike (sopivaa määrää kannattaa maistella lihaliemen . Kuori ja pilko mukaan inkivääri. Kuori vielä sitruunaruohosta uloin kuori pois, halkaise se pitkittäin (sekä poikittain, jos ei tahdo mahtua kattilaan) ja lisää mukaan. Anna liemen kiehahtaa, laske lämpöä ja anna poreilla hiljalleen muutaman minuutin ajan.

2. Ruskista jauheliha paistinpannussa ja lisää keittoon. Anna liemen hymyillä liedellä pienellä lämmöllä, kun valmistelet loput ainekset: pilko kiinankaalit, viipaloi chilit ohuelti ja silppua kevätsipuli ja korianteri. Valmista myös nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne sitten lävikössä kylmän veden alla. Jätä hetkeksi odottelemaan.

3. Lisää liemeen kiinankaali ja chili (voit jättää osan chilistä lisättäväksi vasta annoksen päälle) ja anna vielä kypsyä pari minuuttia. Odotellessa kokoa annos: kasaa kulhoon nuudelia, kevätsipulia ja korianteria. Annostele päälle kauhallinen lientä sattumineen ja koristele vielä halutessasi chiliviipaleilla sekä tuoreella korianterilla, jos sitä jää.

2 Comments

  • Reply Chef Jones huhtikuu 6, 2013 at 5:13 pm

    Jotain tällästä soppaa pitää tehdä ehottomasti. Näissä kun toi liemi on niin huippu hyvää!

  • Reply Heidi - Kärähtäneet huhtikuu 9, 2013 at 5:42 pm

    Kannattaa 🙂 ja parasta on, että liemeen voi nakata melkein mitä sattumia tahansa!

  • Leave a Reply