Rakenna oma nuudelikeitto

kesäkuu 25, 2012

Juhannus hujahti jonnekin, tänäkin vuonna. Pitkästä aikaa pääsimme viettämään ihan perinteistä mökkijuhannusta hyvine syömisineen ja juomisineen, ja bonuksena saimme vielä maistaa vuokramökin saunarannasta löytyneitä kesän ensimmäisiä kanttarelleja. Ihanaa! Ja paranee vaan, seuraavat kanttarellinalut löytyivät lenkkipolun varresta tänään 🙂

Eilen kotiin palatessa sää oli hieman sateinen parin aurinkoisen päivän jälkeen, joten normaalisti hieman talvisempi nuudelikeitto oli juuri sopiva eväs. Kaukoidässä taitaa vähän joka maassa olla versionsa sopasta, jossa kuuman liemen päälle kipataan lihat, kasvikset ja nuudelit. Thaimaassa ihastuin myös hot potiksi kutsuttuihin keittoihin, jossa tilattiin pöytään keittimen päälle kattilallinen lientä sekä mieleiset täytteet, joista ruokailijat keittivät itse soppansa osana ruokailutapahtumaa. Ja tässä kohtaa taas kerran pardon my ignorance, vastaavia soppia löytyy varmasti monesta muustakin maailman kolkasta.

Minulla ei ole fonduepataa tai muuta sopivaa, millä keittäisin tee-se-itse sopan pöydässä, mutta tein jonkinlaisen välimallin ratkaisun: liemi ja lihat keitetään valmiiksi, ja loput aineet saa jokainen ruokailija (eli isäntä ja minä) annostella itse liemeen. Sopan ihanuus on siinä, että siihen voi kirjaimellisesti laittaa melkein mitä vaan. Hyvin toimi, ja hyvältä maistui, vihannekset ja yrtit eivät yhtään ehtineet kulahtaa vaan pysyivät raikkaina ja tuoreina.

Tee-se-itse nuudelisoppa (parin-kolmen hengen pääruoka-annos)

3 dl vahvaa lihalientä
7-10 dl vettä
2 rkl kalakastiketta
2 valkosipulinkynttä
1 pieni galangal-juuri tai peukalon kokoinen pala inkivääriä
2 limettiä
3 rkl soijaa
300g possun kylkiviipaleita pieninä paloina
300g naudanlihaa suikaleina

lisukkeet

2 tuoretta chiliä pilkottuna
150 g ituja
2 kesäsipulia varsineen
1/2 pkt riisinuudeleita esikeitettynä
tuoretta korianteria silputtuna
tuoretta minttua silputtuna
…ja/tai mitä ikinä keksit!

1. Esivalmistele lisukkeet pilkkomalla ne haluamallasi tavalla ja laittamalla tarjottimelle tai kippoihin omiin kekoihinsa käyttöä odottamaan.

2. Keittele liemi: kiehauta kaikki ainekset lihaa sekä muutamaa vesidesiä lukuunottamatta. Kun liemi kiehahtaa, lisää vettä jos liemi tuntuu turhan sakealta. Lisää lihat ja vähennä hellan lämpö pienimmilleen, ja anna hautua vielä muutama minuutti pienellä teholla.

3. Annostele liemi keittokulhoihin ja anna jokaisen ruokailijan poimia liemeensä haluamansa lisukkeet.

No Comments

Leave a Reply