Ruokapäiväkirja, osa 2: kunnon kotiruokaa(ko)

maaliskuu 28, 2014

Viime viikolla julkaisin ensimmäisen osan ruokapäiväkirjastani. En ole koskaan ennen sellaista pitänyt, mutta mielenkiinnosta omaa syömistäni kohtaan niin tein, ja oikeastaan homma on aika koukuttavaa. Minua kiinnostaa nimittäin aina, mitä muut syövät: kaupan kassalla kuikuilen edessäolevan asiakkaan ostoksia (anteeksi) ja mietin, mitä hän mahtaa niistä valmistaa. Ihan parasta on myös, jos osuu jonkun toisen kotiin ruoka-aikaan – enkä tarkoita nyt sitä, että tulisin itse ruokituksi, vaan sitä, että minusta on kiva nähdä, mitä toisten pöydistä löytyy. Nyt selvisi, en olekaan ainut ruokatirkistelijä – viime viikon päiväkirjaa luettiin sen verran paljon, että ilmeisesti muitakin löytyy.

Ensimmäisen viikon päiväkirjan teemana oli se, mitä ruokabloggaaja oikeasti syö niiden ruokien, joiden reseptit päätyvät blogiin, lisäksi. Toisella päiväkirjaviikolla taas huomasin kiinnittäväni huomiota siihen, voisinko tehdä vähän parempia ja terveellisempiä valintoja jokapäiväisessä syömisessäni. Ihan varmasti voisin; kun länttää kaiken syömisensä paperille (tai ruudulle) nenänsä eteen, totuus on aika karu. Ja kun mä ihan kuvittelin, että meillä tehdään kunnon ruokaa joka päivä. Eikä käytetä mitään valmisruokia, puolivalmisteitakin ihan tosi harvoin. Ja vielä harvemmin herkutellaan (mistä ihmeestä nuo kaikki popcornit, karkit ja jälkkärit tuonne ilmestyivät?). Tällaista luettavaa sain eteeni viime viikolta, reseptit tuttuun tapaan linkitettyinä:

Torstai 20.3.
2 ruispalaa + juusto + tomaatti
Pinaatti-pekoni-vuohenjuustopastavuoka
…ja santsikierros samasta illalla
2 ruispalaa, sipuliteemakkaraa

Perjantai 21.3.
kahvi + smoothie (banaani, mustikka, rahka, maito)
Pinaatti-pekoni-vuohenjuustopastavuoka
seesamilohisalaatti ja inkiväärivinaigrette (savukala, fenkoli, kurkku, porkkana, paprika, sipuli, chili, valkosipuli-inkiväärikastike)

Lauantai 22.3.
lämpimät leivät (4 ruispalaa, juusto, kinkku, tomaatti)
rahka + banaani + vähän sokeria
kala-simpukkapata
2 viipaletta kauraleipää, sipuliteemakkaraa

Sunnuntai 23.3.
kahvi + 3 viipaletta kauraleipää, kinkku, juusto, paprika
kala-simpukkapataa
2 viipaletta kauraleipää, sipuliteemakkaraa
3 vehnätortillaa, nyhtökanaa, guacamolea, salsaa, juustoraastetta, salaatti

Maanantai 24.3.
kahvi + smoothie (banaani, mustikka, rahka, maito)
nyhtökanan jämät, guacamole, salaatti, riisi
lämmin kvinoasalaatti, raejuusto, salaatti
appelsiiniriisi (Siskot kokkaa -blogin ohjeella)
popcornia

Tiistai 25.3.
kahvi + 3 ruispalaa, oivariini, kinkku, juusto, paprika
appelsiiniriisin jämiä
tulinen kana-nuudeliwokki (broileria, pakastewokki+tuoreita kasviksia, munanuudeleita)
4 ruispalaa, sipuliteemakkaraa, 2 paistettua munaa
viimeiset appelsiiniriisit

Keskiviikko 26.3.
kahvi + 2 ruispalaa (oivariini, sipuliteemakkara, paprika), maustamaton rahka
200g irtokarkkeja (köh, palkkari)
lämpimät leivät (4 ruispalaa, kinkku, juusto, tomaatti)
pasta carbonara

Niin. Päiväkirjasta heijastuu aika paljon se, että käymme kaupassa tai tilaamme ruokaostokset vain kerran viikossa. Viikonloppuna on tullut tehtyä ihan mukavia ruokia, mutta sen jälkeen homma vähän lopahtaa siihen, etten muista kaivaa lihaa tai kalaa ajoissa pakastimesta tai että joku ostoslistalta unohtunut juttu on viikon edetessä ihan totaalisen loppu. Ja joistain päivistä näkyy selvä ajan ja inspiraationkin puute, ruispaloilla ei tule ihan sen vuoksi elettyä, että tykkäisin niistä niin kovasti. Mukavaa listalla on puolestaan se, että jämiä on näköjään tullut käytettyä ihan huolella, useista ruuista on riittänyt kahteen syömiskertaan. Lisäksi on ihan kiva, ettei tällä viikolla ole tullut tuettua paikallisia känkkylöitä tai ravintolaketjuja, vaan syötyä kotona. Viikon parhaalta maistui seesamilohi raikkaan salaatin ja inkiväärikastikkeen kera. Ihan suoraan ei tämänkertaisen salaatin ohjeeseen ole linkkiä, mutta hyvin samantyyppistä salaattia löytyy esim. tästä vanhasta kirjoituksesta

No Comments

Leave a Reply