Salaattia myös talvella, kiitos!

tammikuu 26, 2013

Varsinaisesti keventämässä tai ei, niin monen meistä tekee joulun ähkyjen jälkeen mieli jotain tuoretta ja raikasta. Pliisut talvitomaatit, jäävuorisalaatit ja kurkut eivät liiemmin innosta vaikka olisivat kotimaisiakin, mutta onneksi on tarjolla muitakin vaihtoehtoja, joista saa rakennettua herkullisen salaatin myös talvella. Siltä varalta, etten ole ainut, joka kaipaa talvisalaattivinkkejä, jaan omani teillekin 🙂

Talvella käytän mielelläni salaattipohjiin rouskuvia juureksia ja vihanneksia, hyvin toimivat esimerkiksi idut, paprika ja erilaiset juurekset; niiden joukossa pieni määrä kurkkua tai tomaattia ei tee vielä salaatista ankeaa, vaan pelkästään mehevöittää. Myös avokado, rucola ja muut tummanvihreät salaatit sekä tuoreyrtit toimivat ympäri vuoden. Pähkinöistä ja siemenistä saa lisärousketta ja makua mukaan.

Kaalista saa rouskuvaa salaattia kesät talvet. Kaalipohjainen ikisuosikkini on tämä vale-papaijasalaatti eli aasialaistyyppinen salaatti, jossa kaalista, porkkanasta ja muista aineksista vielä piestään mehut esiin yhdessä happamanmakean limettikastikkeen kanssa. Hakkaamismetodi – mikä gastronominen termi muuten 😀 – tuo kaalin mehevyyttä esiin muissakin salaateissa. Jos et raaski kaalia piestä, niin kannattaa antaa sen kuitenkin levähtää hetki kastikkeen lisäämisen jälkeen, niin mehevyys pääsee paremmin oikeuksiinsa.

 Myös sitrukset ovat talvella sesongissa, ja toimivat ainakin tummien salaattipohjien ja suolaisen kumppanin kanssa hyvin – testaa vaikka yhdistelmät appelsiini-feta tai greippi-pekoni.

Ruokaisampiakin talvisalaatteja löytyy. Couscousista saa kivan kylmän tai lämpimän pohjan ympäri vuoden, ja proteiinit yhdistyvät myös rouskuvampiin salaattipohjiin, kuten lohi tässä jälleen kerran Aasiasta muistuttavassa salaatissa. Muita ruokaisia, saman maanosan salaatteja ovat esimerkiksi erilaiset naudanlihasalaatit, joita on tehty Kärähtäneiden keittiössä kerran jos toisenkin. Hyvin maustettu kastike pitää huolen, etteivät kurkut ja tomaatit mene turhan pliisuksi. Vähän toisenlaista naudanlihasalaattia taas teimme jouluna, se oli kevyempää mutta maut sopivat mukavasti talveen.

Siinä minun salaattisuosikkejani tälle vuodenajalle. Mieluusti kuulisin myös uusia ideoita toisten keittiöistä!

No Comments

Leave a Reply