Sitruunamelissapesto

syyskuu 2, 2012

Urani kaupunkiviljelijänä ei oikein tänä vuonna lähtenyt käyntiin. Yritin siemenistä kasvattaa pientä kotikasvimaata ensin alkukeväästä sisätiloissa ruukuissa, ja sittemmin ulkona pihamaalla ja yrttipenkissä. Ensimmäiset yksilöt menehtyivät jo sisällä. Muut sain kukkapenkkiin asti, kunnes seisoja ystävällisesti kävi alkukesästä tonkimassa puolet yrttipenkistä terassin puolelle. Pienistä taimenaluistani oli pakko julistaa suurin osa joko kuolleiksi tai kadonneiksi. Lehtikaali jäi, mutta siihen iskivät sitten ötökät, ja nyt siitä on jäljellä pari pientä rankaa – hengissä se tosin on, joten katsotaan, jos uudet lehdet lähtisivät vielä kasvamaan. Olin alkukasvatusruukuista dumpannut ylimääräistä multaa pihan perälle (tai ehkä keskelle, meidän nurmialueemme on noin kuusi neliömetriä) ja ilokseni huomasin, että joku sitkeä basilika lähti sieltä vielä puskemaan, mutta se kohtasi karun loppunsa, kun isäntä leikkasi nurmikkoa. Nyt odotan vain, milloin viherpeukalouteni palkitaan vuoden kaupunkiviljelijä -palkinnolla 😉

Onneksi sain siskoltani vielä nyt loppukesästä hienot oreganon ja sitruunamelissan taimet, jotka ainakin toistaiseksi ovat hengissä. Niistä pitäisi riittää vähän kuivatettavaksi, sekä tietysti käyttöön niin paljon, kun vielä ehtii. Oreganolle on helppo löytää käyttökohteita, mutta sitruunamelissa on vähän haastavampi; millaista käyttöä sille keksisi? Olen miettinyt sen ainakin sopivan kaikenlaisiin lämpimiin ja kylmiinkin juomiin vähän mintun tapaan, sekä koristeeksi jälkkäreihin ja makeisiin leivonnaisiin. Mihin muuhun olette sitruunamelissaa käyttäneet?

Koska sitruunaiset jutut yleensä menevät hyvin yksiin kalan kanssa, päätin myös kokeilla sitruunamelissaa kalan kanssa tarjottavaan pestoon basilikan sijaan. Vähän huolestutti, toimiiko pesto ilman basilikaa, mutta ihan yllättävän hyvää tuli! Sitruunamelissan maku erottui hienosti, ja lisää raikkautta sai vielä puristamalla sekaan yhden limetin mehun. Paistoimme pääruuaksi muikkuja, ja soosi toimi mukavasti dippinä niille sekä keitetyille uusille (tai tässä kohtaa vuotta, uudehkoille) perunoille.

Sitruunamelissapesto (lisukkeeksi kahdelle)

Isohko tukku sitruunamelissaa (jos ostat kaupasta, pari ruukkuyrttiä pitäisi olla sopiva määrä)
kourallinen pinjansiemeniä
25g parmesaania raastettuna
1 iso valkosipulinkynsi
1 limetin mehu
n. 1dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

1. Silppua sitruunamelissa kannuun tai syvään kulhoon. Nuoresta yksilöstä voi käyttää lehdet ja varret, vanhemmissa varret muuttuvat puumaiseksi, jolloin käyttäisin pelkästään lehdet. Lisää parmesan, limetin mehu ja pinjansiemenet, ja purista mukaan valkosipulinkynsi. Lisää hieman oliiviöljyä.

2. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi, lisäten loppu oliiviöljy mukaan vähitellen, kunnes peston koostumus on mieleinen. Vähemmällä öljyllä koostumus jää tahnamaiseksi, enemmällä pesto muuttuu juoksevammaksi kastikkeeksi.

2 Comments

 • Reply Paula syyskuu 4, 2012 at 5:29 am

  Vaikka minkälaisiin pesto-ohjeisiin olen tänä kesänä täällä blogimaailmassa törmännyt. Tämä oli taas uutta 🙂
  Ei ne viljelmät aina onnistu. Minunkin basilikani heittivät henkensä kylmän kesän alun takia. Pestoa pääsin sitten tekemään vain villiyrteistä ja persiljasta.
  Tuota sitruunamelissaa olen käyttänyt lähinnä teeaineksena.

 • Reply Heidi - Kärähtäneet syyskuu 8, 2012 at 10:39 am

  Ensi kesänä uusi yritys 🙂 Nyt pidetään vielä peukkuja, että oregano ja sitruunamelissa ehtisivät juurtua ja talvehtisivat…

 • Leave a Reply