Talvipäivän lohikeitto

joulukuu 9, 2012

Lumen ja pakkasten saavuttua keitot ovat alkaneet tehdä kauppansa uuniruokien lisäksi. Yhtenä päivänä teimme ihan perinteistä kermaista lohikeittoa; reseptiikka ei ole mitään kovin monimutkaista, mutta sen verran hyvää, ettei reseptiä kannata jättää jakamattakaan 🙂 Parhaan keiton saisi varmasti, jos keittäisi itse liemen lohen perkeistä, mutta meillä ei ollut kuin pala lohifilettä, joten liemi tuli nyt kuutiosta. Lohessa on kuitenkin sen verran rasvaa, ettei filepalakaan ole huono vaihtoehto soppaan. Lisämakua keittoon tuli, kun käytin tuoreita juureksia pakastettujen tai valmiiksi pilkottujen sijaan.

Mitat ovat aika summittaisia, sovittamisen varaa löytyy kattilan mukaan 🙂

Kermainen lohikeitto (neljälle)

1 l kalalientä
lasillinen valkoviiniä
muutama desi kulutusmaitoa
2,5 dl kuohukermaa
600g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä
6-8 keskikokoista perunaa
1-2 porkkanaa
1-2 palsternakkaa
pätkä purjoa
n. porkkanan kokoinen pala lanttua
pala juuriselleriä tai pari varsisellerin vartta
nippu tilliä silputtuna
10 kokonaista maustepippuria
nokare voita
suolaa

1. Kuori ja pilko perunat suupaloiksi ja juurekset sekä selleri pienehköiksi kuutioiksi. Kiehauta kalaliemi maustepippureiden ja valkoviinin kanssa ja lisää sitten juurekset ja selleri.  Anna poreilla keskilämmöllä viitisen minuuttia, ja lisää sitten perunat.

2. Perunan ja juuresten kypsyessä pilko purjo ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi lohifile. Kun perunat ja juurekset alkavat olla pehmeähköt, lisää maito, kerma, purjo ja lohikuutiot, ja kiehauta uudelleen. Lisää suolaa tarvittaessa. Anna poreilla hiljakseen vielä pari minuuttia, kunnes lohikuutiot ovat kypsät. Lisää tillisilppu, nokare voita ja tarjoile heti, kun voi on sulanut.

No Comments

Leave a Reply