Uuniperunoita, savukalatäytettä ja arkea

tammikuu 31, 2012

Uuniperunat ja savukalatäyte kuuluisivat oikeastaan kategoriaan ”niin helppoa ja niin epäkekseliästä, ettei niistä mitään kehtaa kirjoittaa”, mutta kylläpäs vaan kehtaan. Liian monet broilerisuikale-pakastevihanneswokit (jotka eivät maistu pahalle nekään, mutta meillä vaan toisinaan tehdään niitä vähän liiankin usein) nähneenä en vaan voi mitään ajatukselle, ettei arki-iltojen syömiseen ole koskaan liikaa vinkkejä.

Uunipotut taistelevat sikäli arkiruuan kriteerejä vastaan, että ne ottavat uunissa aikansa, tunnista puoleentoista. Ne saavat kuitenkin paljon anteeksi sillä, että sekä pottujen että täytteen valmistelut hoituvat todella nopeasti ja paistumiseen kuluvan ajan voi sitten jokainen käyttää itselleen sopivalla tavalla. Minun piti viedä seisoja lenkille, mutta isäntä vapaaehtoistikin itsensä, joten viikkasin pyykkipinon ja ehdin vielä möllöttää sohvallakin kuolaamassa läppärin ääressä toisten reseptejä 🙂

Savukalatäytteen olin aikeissa tehdä savusilakasta, mutta marketin realiteetit ohjasivat valintani savukirjoloheen. Samoilla mausteilla menee oikeastaan mikä tahansa ei-erityisen-eksoottinen savu- tai kylmäsavukala, miksei purkkitonnarikin.

Uuniperunat

2 rosamunda-perunaa per syöjä
voita
suolaa
valkosipulijauhetta

Harjaa perunat puhtaiksi. Tasoita perunan ylöspäin jäävää puolta hieman leikkaamalla päältä ohut suikale pois niin, että perunan keltainen osa tulee näkyviin. Leikkaa kohtaan ristiviilto, sirottele päälle suolaa ja valkosipulijauhetta (kuivastuista isoista lastuista tuoreeltaan jauhettuna saa mielestäni paljon parempaa kuin valmiista jauheesta! Mutta mä olenkin valkosipulihullu…), ja viimeistele nokareella voita. Kääri perunat folioon ja paista 180-asteisessa uunissa 1-1,5 tuntia, tai kunnes peruna on sisältä pehmeä ja kuoret alkavat hieman rapsakoitua.

Savukalatäyte

300g savukalaa
1,5 purkkia purkkia creme fraichea (300 g )
1 limetin mehu
1/2 purjoa
1/2 punasipulia
1/2 tl sitruunapippuria
1 rkl sinappia
1tl sokeria
tilliä
mustapippuria
suolaa

Pilko punasipuli ja purjo pieniksi. Sekoita kulhossa kaikki ainekset niin, ettei savukalan rakenne mene aivan muhjuksi. Laita vetäytymään jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.

No Comments

Leave a Reply