Viisi vinkkiä hävikkiruokiin

marraskuu 10, 2013

Hävikkiviikon kunniaksi tai kenties siksi, että olemme isännän kanssa olleet molemmat pääosin kotosalla, ruokahävikkiä on alkuviikosta kertynyt ilahduttavan vähän. Enemmän alkaa vaikuttaa siltä, että viikoittainen kauppareissu ei olekaan riittävä muonittamaan meitä kuin osaksi viikkoa. Lisäksi talouden karvajaosto Biojäte, Jätemylly ja Se-joka-tykkää-kaikesta-ällöttävästä pitävät hyvää huolta siitä, ettei ihan roskikseen asti joudu heittämään kovin paljoa. Toki tarkoituksella ei jätetä ns. ihmisten ruokia koiranruuiksi, mutta onhan se mukavaa, kun tietää, ettei rahkapurkkien pohjia tai porkkanankuoriakaan tarvitse aina heittää pois.

Toistaiseksi tämän viikon hävikkiruokasaldo on siis maanantailta nolla, tiistailta yksi, valitettavasti käyttämättä jäänyt ruukkukorianteri, keskiviikolta nolla, torstailta nolla, perjantailta pari jäätymään päässyttä sellerinvartta ja lauantailta pari anjovisviipaletta, jotka olivat jääneet avattuun purkkiin. Tämä on meille ihan harvinaisen vähän, hurraa! Toim. huom. vielä, emme tällä viikolla ole tarkoituksella ostaneet vähemmän ruokaa tai pantanneet jämiä jääkaapissa ”päiväkirjaviikon” ajan, vaan jostain syystä jätettä on nyt vaan tullut ihan oikeasti vähemmän. Edellinen viikko, kun siivosin kuivatavarakaappeja, olisikin ollut paljon surullisempaa luettavaa…

Koska jääkaappi on ruvennut näyttämään huolestuttavan tyhjältä ennen aikojaan, ei varsinaisia hävikintorjuntareseptejäkään ole nyt päässyt syntymään. Vanhoista arkistoista kaivoin kuitenkin muutaman hyväksi havaitun tavan hyödyntää jämiä, toivottavasti vinkeistä on iloa!

Perunasalaatit: Potut jäävät meillä helposti vihanneslaatikon pohjalle. Ne saa upotettua perunasalaattiin, jota voi varioida lähes loputtomasti sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu jäljellä olemaan. Tässä perinteisehkö sekä vuohenjuustoinen versio.

Muut perunaruuat: Maistuisivatko vaikka lyttypotut? Näihin uppoavat vanhenevat yrtit, jugurtit ja tietysti ne perunat. Ja jos perunat ehtivät ruveta jääkaapissa jo itämään, niitä voi keväiseen vuodenaikaan hyödyntää muutenkin kuin ruuanlaitossa: viime keväänä testasin valmiiksi vähän itäneiden pottujen idättämistä siemenperunoiksi, ja laitoin ne lopulta ämpäreihin kasvamaan. Ne poikivat syyskesästä ihan kiitettävän satsin oman pihan perunaa, lähestulkoon nollavaivalla 🙂

Pizza: Kotitekoinen pizza eli himispitsa on täydellinen hävikintappoväline, sinne saa piilotettua kohta vanhenevat jauhelihat, juustonkannikat, kananmunat, puolikkaat palahiivat ja oliivipurkkien pohjat.

Salaatit: Tuoresalaatit kannattaa tietysti käyttää tuoreeltaan, ennen kuin ne alkavat hiippailla itsekseen ulos jääkaapista, mutta hävikkiruuista saa kivoja salaattien ruokaistajia ja jatkeita. Meillä käy usein niin, että juureksia ostetaan johonkin tiettyyn tarkoitukseen vähän reilusti, ja sitten niitä jää muutama hassu pyörimään vihanneslaatikkoon.  Yksittäisistä juureksista ei kokonaista ateriaa tee, mutta niillä saa ryyditettyä salaatteja mukavasti, kuten tässä on tehty hunajaisten punajuurten kanssa.

Vähän fiinimmät tarjottavat: Ei kaiken hävikkiruuan tarvitse olla arkista. Smörrebrödejä tai täytettyjä kananmunia kehtaa tarjota vieraillekin, eikä niiden koostumuksessa ole kuin mielikuvitus rajana.

No Comments

Leave a Reply