Ylikypsä täytetty lampaanpaisti

huhtikuu 9, 2012
Täyte jäi valitettavasti kuvasta, tässä näkyy vain päätypaloja.

Pääsiäisruokailu ei muuttunut kohtuullisemmaksi loppua kohden, vaan sunnuntaina jatkettiin lammastelua täytetyllä paistilla, jonka idean näin alun perin Siskot kokkaa -blogissa. Paistin halusin kypsentää hitaasti pienellä lämmöllä ylikypsän mureaksi. 

Tunnustan heti kärkeen, että ajatus kaunis, toteutus ontuva. Seitsemän tuntia uunissa asustanut paisti oli kyllä hyvinkin kypsä, muttei sellainen hajoavan murea kuin toivoin. Keksin muutamankin asian, mikä toteutuksessa saattoi mennä pieleen: 1) kun paistomittarissa ei enää lämpötila noussut 75 asteesta pitkään aikaan, minulla meni hermo ja otin paistin ulos 2) käytin kypsennyksessä liian vähän nestettä ja paisti pääsi kuivahtamaan ja 3) paisti ei vaan ollut paras mahdollinen pala ylikypsentämiseen. Ehkä olisi ollut viisaampaa vaan jättää paisti tuttuun tapaan roseeksi sisältä, allaoleva ohje on muokattu sillä ajatuksella.

Maut olivat kuitenkin paistissa ihan kohdallaan. Marinoin sitä ensin pari päivää samassa marinadissa kuin lampaankareita, ja täytteeseen laitoin kuivahtanutta leipää, luumuja ja valkosipulituorejuustoa. Juustoa valui uloskin paistista, mutta se ei haitannut, leipä piti täytteen pääosin kasassa. Huolimatta kypsennyksen epäonnistumisesta isäntä ja seisoja olivat jälleen kiitollinen yleisö, eilisen ja tämän päivän aikana onnistuimme tuhoamaan yhteen mieheen, yhteen naiseen ja yhteen koiraan 1,3 kg paistia 😉

Täytetty lampaanpaisti

n. 1,3 kg lampaanpaisti

marinadi

n. 1 dl punaviiniä
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
nippu timjamia silputtuna
hyvä loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
täyte

kourallinen kuivahtanutta, kuoretonta vaaleaa leipää
3 rkl valkosipulituorejuustoa
2 luumua

narua paistin sitomiseen

1. Aloita valmistelut paria päivää ennen h-hetkeä. Sekoita ensin marinadi: viipaloi sipuli ja valkosipuli ja sekoita kaikki aineet öljyä lukuunottamatta. Lisää öljy lopuksi samalla sekoittaen. Marinoi paistia kulhossa tai muovipussissa vähintään vuorokausi, mielellään kaksi (moni pitää pidempäänkin).

2. Paistopäivänä ota paisti huoneenlämpöön pari-kolme tuntia ennen uuniin laittamista. Valmista täyte: hienonna luumut pieniksi paloiksi, murenna leipä ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Lusikoi täyte varovasti paistin kohtaan, josta luu on poistettu. Sido nyytiksi niin, että täyte jää paistin sisään.

3. Lämmitä uuni 120 asteeseen. Paista paistiin nopeasti kaunis väri pannulla ja laita se uunivuokaan tai pataan, jonka pohjalla on hieman vettä. Paista n. 5 tuntia tai kunnes paistomittari näyttää 65 astetta, valellen välillä paistista irtoavalla liemellä. Mittaria käytettäessä kannattaa huomioida, että lihan paksuin osa ei olekaan keskellä, vaan siellä on täytettä, ja lihaisimmat kohdat täytteen ympärillä.

No Comments

Leave a Reply