Isännän rukiinen mustikkapiirakka

heinäkuu 28, 2012

Terkkuja maalta! Viikonkin loma oli mukava ja tarpeellinen katkaisu arkeen, saimme nauttia mökkielämästä kaikkine hienouksineen: aurinkoa, lämmintä järvivettä, mustikoita, kalastelua ja ulkotulilla kokkailua. Sekä tietysti hyttysiä ja paarmoja ihan miljoonasti, eihän ilman niitä voisi sanoa olleensa mökkeilemässä.

Itseäni rentoutti myös viikon tauko läppärin edessä istumisesta, aivotkin saivat lomaa kun eivät pyörineet ihan normaalien juttujen ympärillä koko ajan, niin kivoja kuin ne jutut ovatkin. Isännänkään läppäriä käyttänyt kuin hauenperkausohjeiden lukemiseen, ja kännykästä katsoin säätiedot pari kertaa. Facebookittoman ja blogittoman viikon jälkeen olikin taas ihan eri olo kaivaa kone kotona esiin (huomatkaa, se piti kuitenkin kaivaa n. 30 min sisällä kotiintulosta, eli sormet ilmeisesti syyhysivät jonkin verran ;).

Mökkiruokien kanssa ei keksitty pyörää uudestaan, vaan pidettiin ruokalogistiikka mahdollisimman helppona ja tiskit minimissä. Saaressa, jossa vuokramökki sijaitsi, kasvoi sen verran mustikkaa, että sain kerättyä muutaman litran kotiintuomisiksi sekä lisäksi piirakkamarjat kesän ensimmäiseen mustikkapiirakkaan. Kantakotini porukan kanssa mökkeillessä siskollani on ollut joka kesä tapana tehdä yksinkertainen mustikkapiirakka kahvipöytään, enkä minä voinut päästää ajatuksesta irti vaikka tällä kertaa oltiinkin vain isännän ja seisojan kanssa kolmistaan: piirakka on perinne!

Minä hoidin poimimisen, ja isäntä ystävällisesti hoiti leipurin tehtävät. Hän ei ollut läppärilakossa, joten katsoi taikinaan suuntaa-antavan ohjeen Gurmee-blogin vanhemmasta versiosta. Vehnäjauhoja ei ollut, mutta ruisjauhoja löytyi ensimmäisen lomapäivän muikkupaistiaisten jäljiltä, joten niillä mentiin. Täytteeksi laitoimme ihan vain pelkkää mustikkaa, vähän sokerilla höystettynä. Ainesosia oli koko piirakassa neljä, mutta yksinkertaisuus osoittautui kauniiksi, tai maukkaaksi – ruisjauhopohja jäi melko pehmeäksi (en tiedä, olivatko ohjeen mittasuhteet sellaiset, että taikina olisi pehmeämpi, vai oliko kyse karkeahkon ruisjauhon erilaisista ominaisuuksista vehnäjauhoon verrattuna), mutta koostumus oli kuitenkin aivan suussasulava ja rukiin maku ihanan täyteläinen.

Vähän vaikea oli saada piirakka ehjänä paloiteltua, kuten kuvasta näkyy, sain leikattua lautaselle kasan piirakkaa palan sijaan 😉 Kuvan hutaisin nälissäni ja onnistuin vielä vinouttamaan kaikki kameran asetukset prosessissa, joten ainakaan kasaa ei ole kaunisteltu. Kuvan ottamisen jälkeen piirakka hävisikin nopeasti, vain yksi pala jäi odottamaan myöhempää makeanhampaan kolotusta.

Rukiinen mustikkapiirakka

200g voita
3 dl ruisjauhoa
5 rkl sokeria pohjaan + n. 2 rkl mustikoiden päälle
4-5 dl tuoreita mustikoita

Lisäksi tarvitset piirakkavuoan, meillä ei sellaista ollut joten käytimme uunivuokaa, jonka pohja oli n. A4-arkin kokoinen.

1. Nypi voi, jauhot ja sokeri pehmeähkön muruiseksi taikinaksi.  Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (tai jos käytät syvää vuokaa kuten me, tee laidoille matalat ”reunat”).

2. Kaada päälle mustikat ja ripottele niille loppu sokeri. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 min.

No Comments

Leave a Reply