Mausteinen pata naudan etuselästä

syyskuu 11, 2015

Varma syksyn merkki on se, kun pataruuat alkavat maistua pitkän tauon jälkeen. Syvät, muhevat maut ja pitkään kypsyttämisen helppous houkuttavat kerta toisensa  jälkeen, eikä ainakaan itseäni haittaa myöskään se, että padassa kypsentämiseen sopivat yleensä hieman edullisemmat ruhonosat, kuten tällä kertaa testaamani limousin-naudan etuselkä. Pala oli vähärasvaisempi kuin odotin, mutta muuttui siitä huolimatta pitkän haudutuksen aikana mureaksi ja suussasulavaksi.

Vaikka patojen kypsennys on kaukana rakettitieteestä, voi mausteilla leikitellä mielin määrin. Nyt inspiroiduin Pohjois-Thaimaan makumuistoista ja maustoin padan currytahnalla, inkiväärillä ja sipuleilla, jolloin mausta tuli mausteinen muttei varsinaisesti tulinen. Tuore thaibasilika ja minttu valmiin padan päälle silputtuna raikastivat kokonaisuutta mukavasti. Tervetuloa viileät syyskelit, tätä pataa syödessä ei ihan heti ala paleltaa.

Mausteinen pata naudan etuselästä (6-8 hengelle)

n. 1,5 kg pala luutonta naudan etuselkää
n. 3 x 3 cm pätkä inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
3-4 sipulia
1 rkl punaista tai panaeng-currytahnaa
1 prk (80g) tomaattipyrettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl kalakastiketta
3 rkl tummaa siirappia
loraus öljyä
3-4 desiä vettä (sekä tarvittaessa lisää paiston aikana)

tarjoiluun: tuoretta thaibasilikaa, minttua ja korianteria

1. Kuutioi naudan etuselkä. Lohko sipuli ja viipaloi valkosipuli sekä inkivääri.

2. Sekoita keskenään tomaattipyre, currytahna, soija, riisiviinietikka, kalakastike ja siirappi. Lisää vesi vähän kerrallaan samalla sekoitellen.

2. Laita lihat, sipuli, valkosipuli ja inkivääri rautapataan tai korkealaitaiseen paistovuokaan (minä käytin pyöreää pyrex-vuokaa), Kaada päälle maustekastike ja kääntele sekaisin. Nesteen tulisi peittää lihat suurimmaksi osaksi, tarvittaessa voit vielä sekoittaa mukaan hieman lisää vettä. Hauduta 120-asteisessa uunissa 10 tuntia. Lisää välillä vettä ja/tai peitä kannella, jos neste tuntuu kovasti vähenevän padasta. Silppua pinnalle reilusti tuoretta thaibasilikaa, minttua ja/tai korianteria.

6 Comments

 • Reply Rommirusina syyskuu 11, 2015 at 2:18 pm

  Tässä on kyllä pataruoka minun makuuni. Limousin on kyllä tosiaan hyvin vähärasvaista lihaa, kiva kuulla että se kuitenkin toimii hyvin pitkään haudutettavissakin ruoissa.

 • Reply Heidi - Kärähtäneet syyskuu 12, 2015 at 7:02 am

  Vielä kahdeksan haudutustunnin jälkeen vähän mietitytti, että pehmeneekö se liha ikinä, mutta kyllä se mureutui mukavasti. Ei kuitenkaan syrjäyttänyt suosikkihaudutuspalaani naudan häntää 🙂

 • Reply Koti Harmi syyskuu 13, 2015 at 1:25 pm

  Nämä maut melkein maistaa suussaan, kun lukee ohjetta, nam! Taitaa myös kotona tuoksua melko ihanalle… Ei mikään arki-illan hauduteltava kylläkään 🙂

 • Reply Hannele syyskuu 13, 2015 at 5:10 pm

  Tämä on oivallista ruokaa kotityöpäivän illaksi, kun pata voi olla rauhassa uunissa ilman tyhjän kodin epävarmuuskertoimia. Resepti kuulostaa loistavalta!

 • Reply Heidi - Kärähtäneet syyskuu 14, 2015 at 11:15 am

  Juu, tulisi yöpalaa päivällisestä jos töiden jälkeen aloittaisi. Mutta ehkä etätyöpäivään tuo sopisi? 🙂

 • Reply Heidi - Kärähtäneet syyskuu 14, 2015 at 11:26 am

  Kiitos! Inspis tuli vuosien takaiselta Pohjois-Thaimaan reissulta, tässä seuraavan loman perään haikaillessa 🙂

 • Leave a Reply