Näyttää pahalta, maistuu hyvältä – chili-limettidippi

heinäkuu 1, 2012

Oho, nyt on jo heinäkuu. Ja Kärähtäneiden olemassaoloa on ehtinyt kulua puoli vuotta! Helppo muistaa, koska ensimmäisen tekstin hernekeitosta nakuttelin kasaan uudenvuodenpäivänä, kamalan rumalla (sinänsä herkullisen sopan) kuvalla varustettuna 😀 Muutenkin sormet ovat jo alkaneet syyhytä päästä vähän siistimään ulkoasua, ottaa rakeinen valokuva pois taustalta ja niin edelleen. Ja kategorisointikin voisi olla loogisempi… Mutta ne ovat varmasti ikuisuusprojekteja, innostun sitten jonain päivänä 🙂

Tämänpäiväisestä tekstistä tulee ihan eka kirjoitus sikäli mieleen, että lopputuotos on esteettisyydeltään vähän samaa luokkaa kuin hernekeitto tai vaikkapa raparperikiisseli 😉 Kummastakaan ei ole kuitenkaan kyse, vaan vihreästä thai-dipistä, jota muutaman vuoden takaisella Thaimaan-reissulla sai aina grillattujen merenelävien, sekä usein myös hot potien kaverina. Samaa soosia ei ole tullut kotimaassa vastaan, joten ostin tuliaisiksi pullollisen – se ei kuitenkaan yhtään vastannut ravintoloissa saatua tuoretta dippiä, joten käyttämättä jäi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ei reseptikään ole tullut aiemmin vastaan, mutta nyt siihen vihdoin törmäsin foodgawkerin kautta She Simmers -blogissa.

Hurjan helppo ohje, onnistui heti ekalla, ja oli hurjan hyvää ensin kanansiipien kaverina, ja myöhemmin illalla vielä pannulla paistetun ahvenen kera; grillatuille merenelävillehän soosi sopii parhaiten, mutta sopii oikeastaan kaiken muunkin grillatun kanssa. Ensi kerralla kokeilen jättää chilit kiehauttamatta jotta ne pitävät kauniin, tuoreen värinsä, mutta ohjeessa ne ovat vielä alkuperäisen version tapaan kiehautettuina (ja varmuuden vuoksi siemenet poistettuna) – en nimittäin uskalla luvata, että tulisuus pysyy aisoissa jos chilin heittää tuoreena kastikkeeseen, joten toimin koekaniinina ensin itse 😉

Vihreä chili-limettidippi

3 pientä vihreää chiliä
3 valkosipulinkynttä
3 rkl kalakastiketta
3 rkl sokeria
3 rkl vettä
limettimehua ja hedelmälihaa (käytin n. 1,5 limetin mehun ja hedelmälihan) maun mukaan.

1. Murskaa valkosipulinkynsi. Poista chileistä siemenet, pilko pieneksi ja muussaa vielä morttelissa, tai surauta monitoimikoneella pieneksi muhjuksi.

2. Kiehauta pienessä kattilassa kaikki ainekset limettiä lukuunottamatta, ja anna porista rauhallisesti n. 30 sekuntia. Nosta keitos liedeltä ja sekoita mukaan limettimehua ja hedelmälihaa oman maun mukaan. Jäähdytä ennen tarjoilua.

2 Comments

  • Reply Millie from Finland heinäkuu 1, 2012 at 3:02 pm

    Onnea puolivuotissynttäreistä 🙂

  • Reply Heidi heinäkuu 3, 2012 at 6:03 pm

    Kiitos kiitos! Äkkiä hujahti 🙂

  • Leave a Reply