Perusasioiden äärellä: paahtopaisti ja viherpippuri-konjakkikastike

elokuu 11, 2013

Blogia seuraava on saattanut huomata, että olen välttänyt uunin päälle laittamista kuin ruttoa viime aikoina; en koskaan valittaisi liian kuumasta kesäkelistä, mutta sisäilmaa en viitsi turhaan lämmittää kolmeenkymppiin 😉 Eilen vähän viileämmän kelin vallitessa tehtiin vaihteeksi kuitenkin uuniruokaa: ihan klassista, sisältä kauniin punaista paahtopaistia, perunoita sekä kermaista viherpippuri-konjakkikastiketta. Ja miten hyvältä ne maistuivatkaan pitkästä aikaa!

Paahtopaistin ohje löytyy vanhemmasta tekstistä, tällä kertaa jätin vain jälkimarinoinnin pois ja viipaloin paistin sellaisenaan, kun se oli uunista tultuaan hieman jäähtynyt ja vetäytynyt. Siitä ei vaan pääse mihinkään, että yksinkertainen on kaunista, ja sama pätee myös paahtopaistiin. Suolaa, pippuria, ja ainoana ekstrana hieman valkosipulirouhetta.

Kaveriksi tehty, helppo viherpippuri-konjakkikastike oli myös onnistunut, tosin kastiketta tuli niin vähän, että muutin tähän ohjeeseen määrät suuremmiksi – kahden desin kermaa käyttäessä hyvin kokoon keittynyt soosi riitti nimittäin vain juuri ja juuri kahdelle. Kastike kannattaa tehdä vasta, kun paisti on otettu uunista ja ehtinyt levähtää hetken, niin saat paistinliemet talteen. En ole mikään kastikemestari ja luultavasti menin tässä siitä, mistä aita oli matalin, mutta se ei haittaa. Jos hyvää saa tehtyä ilman vaikeaa, I’ll take it!

Viherpippuri-konjakkikastike (neljälle)

n. 2 dl paahtopaistin paistinlientä (tai sen verran, kun sitä on)
5 dl kuohukermaa
0,5 dl konjakkia
1 tl kokonaisia, kuivattuja viherpippureita
1 rkl hunajaa
1 rkl voita
(suolaa)

Kuumenna pannu sihiseväksi ja lisää voi. Minä käytin samaa pannua, kuin paahtopaistin pintojen sulkemiseen, ja rapsuttelin voin lisättyäni vielä kaikki mahdolliset maut irti ja mukaan kastikkeeseen. Lisää konjakki ja anna kiehahtaa hetken. Lisää viherpippurit ja liemi, ja anna jälleen kiehahtaa. Lisää vielä kuohukerma ja anna koko kastikkeen kiehua hetken kasaan kunnon lämmöllä. Pienennä sitten lämpöä, ja jatka kokoon keittelyä 10-15 min rauhallisesti niin, että kastike kuplii laiskasti silloin tälloin, mutta ei enää kiehu voimakkaasti. Lisää hunaja ja tarkista maku; tarvittaessa lisää vielä suolaa (minä en käyttänyt, koska paistinliemen suola riitti ja maku korostui kastikkeen mennessä kokoon). Sulje levy ja anna vetäytyä vielä pari minuuttia. Sekoita vielä kevyesti ennen tarjoilua.

4 Comments

 • Reply Campasimpukka elokuu 11, 2013 at 3:30 pm

  Paahtopaisti on kyllä aivan ultimate herkkuruoka! Minä teen nykyisin aina jääpaistina, sillä sitä ei voi sössiä mitenkään 😀

 • Reply Heidi - Kärähtäneet elokuu 12, 2013 at 6:42 pm

  Mulla on VIELÄKIN testaamatta tuo routapaisti, vaikka se on ollut suunnitelmissa iät ja ajat (mua nimittäin suunnattomasti vetävät puoleensa kaikki ruuat, joita ei voi sössiä mitenkään :D)!

 • Reply JenniKaroliina elokuu 13, 2013 at 6:49 pm

  Nälkähän tässä tulee! 😀 En ole koskaan tehnyt paahtopaista, mutta täytyisi joskus kokeilla, kun olisi enemmän porukkaa ruokapöydässä. Tuo kastike kuullostaa myös todella hyvältä 🙂

 • Reply Heidi - Kärähtäneet elokuu 13, 2013 at 7:30 pm

  Paahtopaisti kannattaa aina, se on ihan oikeasti tosi vähävaivainen herkku! Ja maistuu myös kylmänä leivän päällä, jos käy niin onnettomasti, että paistia jää yli 🙂

 • Leave a Reply