Yksi näkemys gulassista

maaliskuu 4, 2013

Koko viikonloppu omaa aikaa! Mahdollisuus pitkiin kokkausprojekteihin! Ja mitä tein? Söin voileipiä ja smoothieita, kun en millään viitsinyt tehdä oikeaa ruokaa… Vähän säälittävää, miten vähän tulee tehtyä asioita ihan vaan itselleen. Sen sijaan kokkaukseni tuntuu olevan yleisöriippuvaista, eli kun syöjiä on, inspiroidun tekemäänkin. Onneksi sentään en täysin päässyt koteloitumaan olohuoneen sohvalle, vaan kävin harrastamassa sosiaalista elämää uudessa hallissa ja sain kotiin kylään siskoni perheen sunnuntaikahville ja seisojaa ja sen pari viikkoa meillä viihtynyttä siskoa tervehtimään. Kunnostauduin muuten tarjoamalla – tittididii – voileipiä ja pakastealtaasta valmiina ongitun tortun.

Hallissa lauantaina nautitun gulassin, eli viikonlopun toistaiseksi ainoan lämpimän aterian inspiroimana pakotin itseni edes vähän kokkaamaan sunnuntaina. Suunnittelin ensin tekeväni perheemme perinteistä lämmittävää talviruokaa paprikakeittoa, mutta muutin sitten ajatusta vähän gulassimpaan suuntaan. Tunnustettakoon, että mielikuvani gulassista ei välttämättä vastaa yhtään todellisuutta, mutta koska toisaalta oletan, että kyseessä on ruoka, johon joka perheessä on oma reseptinsä, en anna sen hidastaa menoa. Tarkoitukseni oli käyttää soppaan naudanlihaa, mutta koska unohdin ottaa lihaa kaupasta, kaivoin pakastimesta korvikkeeksi palan possun etuselkää.

Gulassihko soppa

500g pala porsaan kassleria
muutama viipale pekonia
4 paprikaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 prk (40g) tomaattipyre
1 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikaa
1 tl chilirouhetta
1 tl kuivattua meiramia
mustapippuria
1 l lihalientä
(suolaa)
0,5 l vettä (tai vähän enemmän tarpeen mukaan)
voita ja/tai öljyä paistamiseen

Lisäksi tarvitset paksupohjaisen kattilan tai padan.

1. Kuutioi kassler ja pekoni, sipuli, valkosipuli ja paprika. Kuumenna pata tai kattila, ja ruskista lihoja hetki öljyssä tai voissa. Pienennä sitten hieman lämpöä, lisää sipuli, valkosipuli ja paprika, ja kuullota vielä hetki. Mausta meiramilla, paprikajauheilla, mustapippurilla ja chilirouheella sekä halutessasi suolalla. Lisää tomaattipyre, lihaliemi ja vesi ja tuo kiehuvaksi, pienennä sen jälkeen lämpöä.

2. Hauduttele kannen alla pienellä lämmöllä pari tuntia, kunnes kassler on mureaa. Lisää tarvittaessa vettä silloin tällöin, jos lientä haihtuu liikaa.

No Comments

Leave a Reply