Aasialaisin yrtein höystetty jasmiiniriisisalaatti

tammikuu 24, 2014

Jälkikäteen julkaisen vielä pari näitä lupaamiani nimiäistarjoilureseptejä; tämä riisisalaatti/kylmä lisuke ei tosin ole mitenkään erityisesti juhlakonteksteihin sidonnainen, vaan se toimii normaalina arkenakin. Lisukkeen juju on runsas yrttien käyttö, joilla tylsähköön riisiin saa reippaasti eloa. Pääraaka-aine eli riisi käyttäytyy parhaiten, kun sen keittää etukäteen ja jäähdyttää esim. yön yli jääkaapissa, tai jos käyttää edellispäivän riisintähteitä.

Kaffirlimetin lehtiä löytyy etnokaupoista pakasteena, olen joskus ostanut kuivattunakin, mutta pakasteen laatu on mielestäni ollut parempi ja maku voimakkaampi. Tuoreenakin saattaisi saada, mutta lehdet ovat niin riittoisia, että tuorepuskasta jäisi turhaa hävikkiä (paitsi jos siitä tekisi saunavihdan :).

Yrttinen jasmiiniriisisalaatti (lisukkeeksi neljälle)

Neljän hengen annos jasmiiniriisiä (paketin ohjeen mukaan) ja keitinvettä
4 dl vettä (tai paketin ohjeen mukainen neljän hengen keitinvesiannos)
1 ruukku korianteria silputtuna
1 ruukku thai-basilikaa silputtuna
5 kaffirlimetin lehteä
2 salottisipulia
1 pkt (n. 200g) kirsikkatomaatteja
1 valkosipulinkynsi
2-3 limetin mehu
2-3 rkl kalakastiketta
1 rkl fariinisokeria
sormenpään kokoinen pala inkivääriä
1 tai useampi tuore chilipalko, oman sietokyvyn mukaan

1. Keitä riisi edellisenä päivänä kypsäksi (varo ylikypsentämästä) ja jäähdytä. Anna vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

2. Valmista kastike: viipaloi ohuelti salottisipuli, murskaa valkosipulinkynsi ja hienonna chili, ja laita ne salaattikulhoon. Lisää limettimehu, kalakastike ja sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on suurin piirtein sulanut.

3. Sekoita kylmä riisi vähän kerrallaan kastikkeeseen ja riko mahdolliset kökkäreet varovasti. Riisi muuttuu irtonaisemmaksi, kun saa kosketusta kastikkeeseen. Hienonna kaffirlimetinlehdet ja inkivääri, lisää ne riisiseokseen. Pilko mukaan vielä kirsikkatomaatit ja silputut yrtit. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ja koristele esim. thaibasilikan lehdillä ennen tarjoilua.

No Comments

Leave a Reply