Banaaninlehdessä höyrytetty kala

tammikuu 21, 2012

”Täällä tuoksuu mustikkapiirakalta”, totesi isäntä. Hieman pelottavaa, koska uunissa ei suinkaan kypsynyt mustikkapiirakka, vaan banaaninlehteen kääritty kuha.

Tänään oli vähän hankala päivä. Olin luvannut itselleni lauantairetken Hakaniemen halliin ja samalla täydennysreissun lähistön aasialaisia ruokatarpeita myyviin marketteihin. Reissua odotin innoissani koko viikon – arkisin kun halliin ei oikein töiden jälkeen ehdi, ja lounastauollakin voisi tulla kiirus suhata metrolla edestakaisin. Mukavaa retkellä olikin, mutta loppumetreillä iski joku ihme uupumus, ja olin kotiin päästessä aivan naatti. Ihania raaka-aineita (kuin myös bloggausaiheita) oli vaikka muille jakaa, mutta jotenkin en saanut tartuttua mihinkään. Tilannetta ei suinkaan parantanut se, että nälkä oli päässyt hiipimään vatsaani päivällä nautitusta lounaasta huolimatta, ja hetken aikaa vaikuttikin jo, että ensimmäinen minun keittiössäni tänään kärähtävä asia on pinna.

No, tekeminen helpotti. Kun sain itseni kerättyä aloituspisteeseen asti, ryhtyi touhu etenemään ainakin mekaanisesti, ja hetken kuluttua jo melkein luontevasti. Banaaninlehdessä höyrytetty kuha syntyi alun perin isännän toiveesta saada höyrytettyä, yrteillä maustettua valkoista kalaa, jollaista joskus olemme syöneet Lemon Grassissa ja sittemmin tehneet kotonakin. Kuha valikoitui hallin Reitin kalasta, mutta banaaninlehdet olivat heräteostos, joita halusin nyt testata höyryttämiseen. Lehdissä oli erikoinen, teemäinen tuoksu, joka uunissa alkoi oikeasti muistuttaa isännän mainitsemaa mustikkapiirakan tuoksua. Aromaattinen tuoksu tuntui myös vienona makuna kalafileissä, joista muuten tuli ihan kelpoja allekirjoittaneen koomasta huolimatta. Banaaninlehteä jäi pakastimeen yli tämänkertaisen tarpeen, joten sitä tulee jatkossa kokeiltua muihinkin juttuihin – Googlen aarreaitasta löytyi mm. ihanan kuuloisia ohjeita banaaninlehdessä savustamiseen ja grillaamiseen.

Lisäkkeenä oli tällä kertaa vain soijalla maustettua, keitettyä riisiä, mutta kuha on itsessään niin kevyttä, että näin pelkistetty lisäke saa kyllä ajatukset mäkkärin suuntaan melko nopeasti. Vastaisen varalle tekisin ehkä jonkun nuudelisalaatin, esim. aiemmasta päivityksestä löytyvä nuudelisalaatti jokiravunpyrstöillä voisi toimia.

Kuhaa banaaninlehdessä höyrytettynä (kahdelle)

400-500g kuhafileitä (meillä neljä filettä)
banaaninlehteä (laskin, että käytin kääröön noin 50×50 cm lehteä, joka oli kahtena 25 x 50 cm palana)
1 punainen chili
1 sitruunaruohon varsi
1 tl sokeria
nippu tuoretta korianteria
1 limetti (puolikkaan limetin mehu + muutama viipale)
3 rkl kalakastiketta
suolaa

1. Huuhdo banaaninlehtipalat ja asettele ne ristikkäin uunivuoan pohjalle

2. Pilko chili ja puolikas limetti siivuiksi. Puolita sitruunaruoho, kuori sen paksummasta päästä puumaiset ulkokerrokset pois, ja pilko ydin pieneksi. Leikkaa ruohon ohuempi pää pitkittäin kahtia.

3. Poista kuhafileistä enimmät ruodot leikkaamalla niiden paksusta päästä kapea, n. 5 cm mittainen kolmiomainen alue.

3. Ripottele fileille hieman suolaa molemmin puolin ja nosta ne banaaninlehtien päälle vuokaan.

4. Purista kalan päälle puolikkaan limetin mehu, lisää kalakastike ja ripottele sokeri tasaisesti fileille. Lisää päälle chilit, sitruunaruoho ja limetin siivut.

5. Taittele banaaninlehdet nyytiksi niin, että kuha jää niiden sisään. Paista 180-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Poista sitruunaruohon ohuempi, kahtia leikattu pää ennen tarjoilua, silppua päälle runsaasti tuoretta korianteria, ja pirskottele halutessasi kalakastikkeella.

No Comments

Leave a Reply